Nyheter

Forskare: Beboeliga planeter nära jorden

Illustrationen visar potentiellt beboeliga planeter kring röda stjärnan Gliese 581.
Illustrationen visar potentiellt beboeliga planeter kring röda stjärnan Gliese 581.

NYHETER

Tiotals miljarder potentiellt beboeliga planeter kretsar kring ljussvaga röda stjärnor i Vintergatan. Och hundra sådana superjordar finns i den beboeliga zonen kring stjärnor i jordens närhet, enligt forskare vid Europeiska sydobservatoriet (ESO).

De har med hjälp av spektrografen Harps gjort den första uppskattningen av antalet mindre planeter kring röda dvärgstjärnor, den vanligaste typen av stjärnor i Vintergatan. De är ljussvaga och kalla men lever länge.

Forskarnas analyser visar att ungefär 40 procent av alla röda dvärgar har superjordar – steniga planeter med en massa mellan en och tio gånger jordens – i den beboeliga zon där det kan finnas flytande vatten på planetens yta.

Eftersom röda dvärgar är så vanliga, det finns ungefär 160 miljarder i Vintergatan, betyder det att det finns häpnadsväckande tiotals miljoner superjordar bara i vår galax, konstaterar ESO-forskarna.

Superjordar i vår närhet

Forskarna tror att det finns hundra potentiellt beboeliga superjordar kring stjärnor i vår närhet, inom 30 ljusår från jorden.

– Det här är ytterligare och bättre bevis för att det finns massor av planeter där ute och förutsättningarna för att finna några som man kan följa upp på närmare håll blir allt bättre, säger Robert Cumming vid rymdobservatoriet i Onsala.

Den metod som ESO:s planetletare använder, radialhastighetsmetoden, står för merparten av de exoplanetupptäckter som gjorts hittills. Planetjägare har framgångsrikt använt metoden för att finna planeter runt stjärnor upp till runt 160 ljusår från jorden.

Bättre chans finna liv

Forskarlaget har studerat 102 noggrant utvalda stjärnor på södra stjärnhimlen. De fann nio superjordar, varav två i den beboeliga zonen hos stjärnorna Gliese 581 och Gliese 667C.

Den andra av tre planeter kring Gliese 667C är fyra gånger tyngre än jorden och det närmaste en tvilling till jorden som forskarna funnit hittills. De bedömer det "nästan säkert" att det finns förutsättningar för flytande vatten på planetens yta.

Vissa av de näraliggande superjordarna väntas passera framför sina stjärnor under sin bana.

– Det gör det möjligt för oss att studera planetens atmosfär och leta efter signaturer av liv, säger Xavier Delfosse som deltagit i studien.

P O Lindström/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter