Fejkvideon: Här är Putin bakom galler

avMattias Carlsson

Publicerad:

Ett nyhetsinslag om att den ryske premiärministern Vladimir Putin ska ha gripits misstänkt för brott sprids nu som en löpeld på internet.

På videobilder syns den ryske regeringschefen och presidentkandidaten bakom galler i en domstol.

Men allt är en bluff.

Den fjärde mars går Ryssland till valurnorna för att välja ny president. Den givna vinnaren är nuvarande premiärministern och tidigare presidenten Vladimir Putin. Men den en gång så populäre statsmannen har den senaste tiden tappat stort i popularitet. Han anklagas för att ligga bakom omfattande valfusk i parlamentsvalet i december. Putins parti Enade Ryssland vann valet med knappa 50 procent av rösterna.

Protestkampanj

Oppositionen har sedan dess samlats i en allt mer omfattande protestkampanj mot vad de menar är "Bedragarnas och Tjuvarnas parti".

Nu sprids ett falskt nyhetsinslag som gör gällande att premiärministern Putin ska ha gripits misstänkt för bland annat svindel med statsmedel.

I inslaget som illustreras med manipulerade videobilder syns Vladimir Putin stå bakom galler i en domstol. Enligt inslaget är det i Shamovnitjeski domstolen i Moskva som åtalet ska ha lämnats in.

Men domstolen avfärdar bestämt uppgifterna.

”Putin inte gripen”

– Det förstår du väl själv att Vladimir Vladimirovitj Putin inte är gripen. Det finns ingen förundersökning mot honom, och heller ingen förundersökning gällande den falska filmen, säger en talesperson för domstolen till Aftonbladet.

Samtidigt samlades i dag de andra presidentkandidaterna Vladimir Zjirinovski och Gennadij Zjuganov och Sergeij Mironov i en gemensam protest mot förmodat valfusk.

– Det kommer att ske övergrepp mot alla kriterier och regler för hur man genomför normala, rena och rättvisa val, sa kommunistledaren Gennadij Ziuganov på en gemensam presskonferens på tisdagen enligt nyhetsbyrån Interfax.

Publicerad: