Nyheter

Greider: Det lutar åt att det är kört

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

”Det är inte rättvist”

Håkan Juholt var inte imponerad över de borgerliga i partiledardebatten. ”Oj, vad trött, tyst och uppblåst det var från den andra kanten”, säger han.
Håkan Juholt var inte imponerad över de borgerliga i partiledardebatten. ”Oj, vad trött, tyst och uppblåst det var från den andra kanten”, säger han.

Håkan Juholts framtid ifrågasätts nu av allt fler.

Författaren och vänsterdebattören Göran Greider menar att hans tid nu håller på att rinna ut.

”Förmodligen är han körd. Det är bara att inse”, skriver han i Dala-Demokraten.

Bara ett mirakel kan rädda Håkan Juholt, tror Göran Greider.

I morgon träffas Socialdemokraternas verkställande utskott för att bland annat diskutera Håkan Juholts framtid. De senaste dagarna har allt fler socialdemokrater gått ut och sagt att de tvivlar på att S kan vinna valet 2014 med Juholt vid makten. I dag gick regionrådet på Gotland, Åke Svensson som också sitter med i partistyrelsen, ut och sa att Juholt är en belastning för partiet och att Mikael Damberg borde ta över.

”Medierna har lynchat honom”

Enligt Göran Greider, författare chefredaktör för socialdemokratiska Dala-Demokraten, ser det nu ut som att loppet är kört för S-ledaren.

– Det lutar åt det. Det är inte rättvist, medierna har lynchat honom. Han har inte fått en ärlig chans, det är en tragedi och ett underbetyg åt offentligheten. Men realpolitiskt är han inne i ett läge där hans stöd till och med är svagare än det var innan jul. Nu handlar det om en eller två månader. Vänder det innan dess är han körd, säger han.

”Har lagt snaran kring hans hals”

Enligt Greider så finns det tre delförklaringar till Juholts kris.

– Dels har det varit mediedrev mot honom hela tiden. Sedan har han ett splittrat parti bakom sig. Men han gör också misstag och har ett drag av omdömeslöshet. Det beror på att han inte kommer från partitoppen och varken media eller hans parti tillåter detta, man jagar ned honom för varje misstag som begås. Man tål bara politiska broilers som är bosatta i Stockholms innerstad och är medelklass. Man har lagt snaran kring hans hals. Nu är det bara att slå undan stolen, säger han.

”Det är synd”

Göran Greider själv säger nu att han är trött på detta "eviga tjat om olika klavertramp".

– Jag är intresserad av idépolitik. Men realpolitiskt är det väl så att massa personer som stött Juholt känner att det blivit omöjligt att fortsätta. Nu kan bara ett mirakel rädda honom. Det är synd, han har aldrig fått en ärlig chans.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: