Misstänkt bomb var ofarlig

NYHETER

"Kan ha varit rakskum"

Ett stort område runt Turkiets ambassad i Stockholm spärrades av vid 18-tiden på tisdagskvällen, sedan en polisman hittat en mystisk väska i anslutning till byggnaden.

Polisens bombgrupp kallades till platsen och beslutade sig för att spränga väskan med hjälp av två robotar.

– Preliminärt verkar innehållet i väskan vara ofarligt. Någon säger sig ha känt lukten av rakskum, säger Albin Näverberg på länskommunikationscentralen.

Strax efter klockan 17.30 fick Stockholmspolisen ett larm om en mystisk väska i anslutning till den turkiska ambassaden på Östermalm i Stockholm.

– Det var en polisman som själv upptäckte väskan, men hur det gick till vet jag inte, säger Albin Näverberg på länskommunikationscentralen.

Två bombrobotar

Ett stort område runt ambassaden spärrades snabbt av, och klockan 19.11 kom polisens bombgrupp till platsen.

Väl där belsutade sig bombgruppen för att behålla de rejäla avspärrningarna och spränga väskan – med hjälp av två robotar.

– Man använder två robotar för att kunna dokumentera det hela, säger Albin Näverberg.

Väskan sprängdes

Strax innan klockan nio sköt polisens robotar sönder den misstänkta bomben.

– Klockan 20.57 avlossades verkanseld, vilket alltså betyder att man avfyrade ett skott. Det ska ha smällt men det är oklart om det smällt tillräckligt mycket. Nu undersöker robotarna föremålet för att bombgruppen ska kunna avgöra om fler skott kommer att behövas, säger Albin Näverberg till Aftonbladet klockan 21.10.

Kan ha varit rakskum

När robotarna undersökte väskan gjordes den preliminära bedömningen att väskan var ofarlig.

– En manuell undersökning ska också göras, men den verkar vara ofarlig. Någon säger sig ha känt lukten av rakskum, säger Albin Näverberg sa till Aftonbladet vid 22-tiden.

En timme senare hade hela området genomsökts med hjälp av bombhund, utan att hitta några spår av sprängämnen.