Ebolaviruset skördar liv i Uganda

NYHETER

Det fruktade ebolaviruset sprider sig i Uganda.

16 personer har dött hittills och ytterligare 30 är konstaterat smittade av viruset.

Bröllop och marknader är bannlysta i landet tills vidare.

16 människor har dött i utbrottet av ebolaviruset i Uganda de senaste tre veckorna. Senaste dödsoffret skedde under onsdagen och var en 14-årig pojke i byn Nyanswiga i västra Uganda, rapporterar CNN. Nio av hans släktingar har redan dött av viruset. Det var även i de västra delarna av landet som smittan först bröt ut.

Minst en människa har dött i huvudstaden Kampala och läkare och sjuksköterskor i Kampala som har kommit i kontakt med viruset har satt i karantän. Myndigheterna i Uganda är rädda för att viruset ska få fäste i staden.

Smittar via kläder

Ebola är ett luftburet virus som smittar via kroppsvätskor, blod och även via kontakt med kläder. Det finns ingen specifik behandling och heller inga förebyggande mediciner. Det enda som kan göras är att isolera patienter och identifiera människor som har kommit i kontakt med de smittade. 70-90 procent av de som smittas av viruset dör.

Patienter bröt isolering

Isolerade patienter i Kagadi bröt sig under tisdagen ut ur sin isolation eftersom de uppgav att de saknat mat och vatten sedan i lördags, uppger den ugandiska tidningen Daily Monitor. Kritik riktas också mot hälsoministern för att inte man inte hanterar utbrottet effektivt.

Enligt Daily Monitor fattas medicinutbildad personal och det finns inte tillräckligt med medicin.

WHO skickade under onsdagen ett team på nio experter till Kagadi sjukhus och hälsoministeriet hoppas få mer utrustning till sjukhuset under fredagen.

Läkare utan gränser på plats

Läkare utan gränser har skickat ett akutteam till västra Uganda för att isolera och identifiera smittade, för att minska smittspridningen.

– Ett ebolautbrott är jätteallvarligt eftersom det har så hög dödlighet, ändå upp till 90 procent. I det här fallet härstammar stammen från Sudan och har en dödlighet på 70 procent, säger Sara Kitabwalla, sjuksköterska och medicinskt humanitär rådgivare för Läkare utan gränser.

Man ska iaktta försiktighet och bör inte åka till det isolerade området i västra delen av Uganda, säger Sara Kitabwalla, men anser inte att man ska få panik.

– Jag förstår att folk drabbas av panik, men vid god hygien är risken minimal. Viktigt just nu är att få människor att förstå sjukdomen och att man behöver en barriär mot smittan. Det är tradition vid begravningar att tvätta kroppen och begrava själv, men det innebär en smittspridning, säger hon.

Bröllop bannlysta

Hittills finns 36 misstänkta fall i landet och ytterligare 176 människor har identifierats som människor som har kommit i kontakt med de smittade och redan döda. Marknader hålls stängda tills vidare för att inte stora mängder människor ska mötas och sprida viruset. Även bröllop är bannlysta för tillfället.