Nyheter

Manning inför rätta

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Kan få livstids fängelse för läckorna till Wikileaks

Förrädare eller hjälte? Många protesterar mot USA:s behandling av Bradley Manning.
Förrädare eller hjälte? Många protesterar mot USA:s behandling av Bradley Manning.

Förrädare eller antikrigshjälte?

I dag ställdes menige Bradley Manning, 23, inför rätta – anklagad för att ha läckt tiotusentals känsliga dokument om USA:s krig i Irak och Afghanistan till Wikileaks.

Döms han riskerar han livstids fängelse.

Bradley Manning.

Iförd sin arméuniform anlände 23-årige Bradley Manning i dag till den första rättegångsdagen på militärbasen Fort Meade i Maryland. Där ska det avgöras om han ska ställas inför krigsrätt för att ha läckt tiotusentals hemliga dokument om USA:s krig i Irak och Afghanistan till webbsajten Wikileaks – och därmed ha bistått fienden och äventyrat rikets säkerhet.

Angavs av hackare

Manning ska ha läckt dokumenten medan han var underrättelseanalytiker för den amerikanska armén i Irak. Efter att ha blivit angiven av en hackare, som han hade haft kontakt med på internet, anhölls han i juni 2010 och har sedan dess suttit fängslad på amerikanska militärbaser.

Bland dokumenten som Wikileaks publicerade märks särskilt den video där elva civila, inklusive en reporter från nyhetsbyrån Reuters och dennes chaufför, ses skjutas ihjäl av en amerikansk Apachehelikopter i Bagdad 2007. Filmen blev världskänd och innebar det definitiva genombrottet för Wikileaks och dess grundare Julian Assange.

Anhängare protesterar

Amerikanska myndigheter må se Bradley Manning som en förrädare, men för många andra är han en modig antikrigshjälte som har kastat ljus på amerikanskt maktmissbruk i Irak och Afghanistan. Under lördagen, Mannings 24:e födelsedag, väntas många av hans anhängare samlas utanför Fort Meade för att visa sitt stöd för Manning och protestera mot hur han har behandlats sedan han anhölls. Manning ska ha tvingats sitta naken i en isoleringscell och hindrats från att sova.

Rättegången på Fort Meade, som väntas kunna ta uppemot en vecka, är en inledande del av rättsprocessen, där det ska avgöras om Bradley Manning ska ställas inför krigsrätt.

Dödsstraff inte aktuellt

Hans försvarare David Coombs hävdar att den faktiska skadan av de läckta dokumenten har varit mycket liten. Men om Manning ställs inför krigsrätt och döms riskerar han livstids fängelse. Formellt kan anklagelserna mot honom även ge dödsstraff, men den amerikanska militären har klargjort att det inte är aktuellt i Mannings fall.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert: