Polisen spanade på Mangs medan han sköt

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Rättegången mot Peter Mangs börjar på måndag.
Foto: Krister hansson
Rättegången mot Peter Mangs börjar på måndag.

Serieskytten Peter Mangs lägenhet bevakades av polis.

Samtidigt sköt han mot skräddaren Naser Yazdanapanah, 57.

Den 21 oktober kom tipset som ledde polisen till Peter Mangs, som misstänks för tre mord och 29 mordförsök mot invandrare i Malmö. Två dagar senare, klockan 16.30, började bevakningen mot honom visar polisens spaningslogg, skriver Sydsvenskan.

Ungefär samtidigt har skräddaren Naser Yazdanapanah, 57, deltagit i en manifestation mot skjutningarna. När han sedan står vid strykbrädan i sitt skrädderi på Lönngatan i Malmö vid 18.30 blir han själv ett offer för Mangs, enligt polisens misstankar skriver Sydsvenskan.

Väntade på honom

Kulorna som sköts in i hans butik har kopplats till Mangs.

15 minuter därifrån sitter samtidigt polisen utanför Mangs lägenhet och väntar på att han ska komma hem.

21.05 samma kväll kommer Peter Mangs hem på sin cykel för att ge sig ut igen sex minuter senare i sin bil, nu med polisen i hälarna.

”Mangs körde rundor i kvarteren runt Flintrännegatan [Malmö hamn]. Mangs körde mot rött ljus på vägen dit, stannade till och körde in till kanten ett flertal gånger nere i området, verkade eventuellt leta efter något?”  skriver polisen i sin spaningslogg skriver Sydsvenskan.

Polisen väntar i det här läget med att slå till eftersom de har fått uppgifter om att Peter Mangs har gömt sitt vapen utomhus och de vill inte riskera att inte kunna koppla honom till det.

– Om vi hade gått in i lägenheten och inte hittat något vapen hade vi varit rökta, säger Börje Sjöholm, operativ chef för länskriminalpolisen, till Sydsvenskan.

”Kunde inte vänta”

Men några veckor senare gick det inte att vänta längre. Tipsaren som skulle förhöras kontaktar Peter Mangs på telefon och samtalet avlyssnas av polisen som inte längre kan vänta av rädsla att serieskytten ska ana oråd.

– När samtalet väl inträffat kunde vi inte vänta. Han hade kunnat smälta ner vapnet därinne eller vad som helst. Eller göra något annat, säger Börje Sjöholm till Sydsvenskan.

Samma kväll, den sjätte november, grips Peter Mangs i sitt trapphus.

Brotten som Mangs åtalas för

Mord 13 juni 2003: Kooros Effatian, 66, mördas i sin lägenhet på åttonde våningen på Gånglåtsvägen 47. Obduktionen visar att han skjutits till döds med en nio millimeters kula i huvudet.

Mord 28 juli 2003: Firas Al-Shariah, 23, avrättas med ett skott i huvudet när han låser dörren till lägenheten på Gånglåtsvägen 35. Skytten har använt samma ammunition som den 13 juni. Polisens teori är att en rasistisk seriemördare ligger bakom.

Mord och mordförsök 10 ­oktober 2009: Trez West Persson och hennes vän Xhafer Dani skjuts med flera skott i en bil på parkeringsplatsen vid Skrävlinge kyrka. Trez avlider av skadorna.

Grovt olaga hot, skadegörelse 23 oktober 2009: Flera skott avlossas mot en lägenhet på Hyacintgatan där en 28-årig man brukade befinna sig. Vid det här tillfället var han inte där.

Försök till mord 31 december 2009: Två personer befinner sig en lägenhet på Hyacintgatan då flera skott avlossas mot fastigheten. Ingen träffas men gärningen bedöms som livsfarlig. Troligen var skytten även denna gång ute efter samma 28-åring.

Försök till mord 31 december 2009: Samma kväll träffas en böneledare på Islamic center på Jägersrovägen av glassplitter i nacken när någon skjuter genom en fönsterruta.

Förberedelse till mord Oktober 2009 till oktober 2010: Det tilltänkta offret är en av dem på Mangs dödslista. Mangs har sökt information om mannen och besökt hans hem iförd stridsväst och beväpnad.

Försök till mord 12 mars 2010:

På Hårds väg avlossas skott mot ett lägenhetsfönster, men ingen träffas. Xhafer Dani, som skottskadades i oktober, bodde vid tillfället i den här lägenheten.

Grovt olaga hot, skadegörelse 14 mars 2010: Flera skott avlossas med en Glock 19 mot polisstationen vid Davidshalls torg. Skotten var riktade mot ett upplyst fönster i ett arbetsrum, ingen träffades. Rummet innanför var tomt men används annars av en närpolischef.

Försök till mord 16 mars 2010: Två män i en bil på Professorsgatan beskjuts. Ahmed al-Hamid skadas, hans kam­rat får en kula genom kepsen men klarar sig utan skador.

Försök till mord 19 juni 2010: Regementsgatan. Någon skjuter mot Lang Conteh och hans två vänner utanför badpalatset Aq-va-kul. En man brännskadas av en kula som stryker över huden.

Försök till mord 26 juni 2010: Ali, 32, skulle precis lyfta en skivstång på ett nattöppet gym på Vendels­fridsgatan när någon skjuter genom fönstret. Han träffas av två skott i ryggen.

Försök till mord 27 juni 2010: Lastbilschauffören Bilal Bingöl, 31, ­beskjuts med två skott då han sitter i bilen på Munkhättegatan. Ett av skotten träffar i axeln.

Försök till mord 24 augusti 2010: Younes Cheikhi ser en röd prick fladdra förbi fönstret i sitt gatukök på Köpenhamnsvägen. Sekunderna senare krossas ­rutan av en kula som går in genom en öppen dörr på bak­sidan. Ingen skada.

Försök till mord 19 oktober 2010: En 28-åring skjuts i ryggen när han väntar på bussen på Eriksfältsgatan. Skadorna är först livshotande. I dag har mannen bestående men.

Försök till mord 21 oktober 2010: Skott skjuts in genom ett lägenhetsfönster på Sörbäcksgatan. Inne i lägenheten befinner sig tre kvinnor och en ettårig pojke. Ingen ­träffas.

Försök till mord 23 oktober 2010: Två skott avlossas mot ett skrädderi på Lönngatan. Där inne befinner sig Naser Yazdanpanah. Han tror först att ungdomar kastar sten. När polisen kommer hittas två skott i fönster­karmen.

Övergrepp i rättssak 30 oktober 2010: Mangs har försökt att med hot om våld förmå en bekant att inte polisanmäla honom. Detta efter att han berättat för honom att det var han som sköt Trez West Persson och hennes vän Xhafer Dani året innan.

Skadegörelse Någon gång mellan den 11 augusti och 1 november 2010: Någon skjuter med en Glock genom en skylt vid Malmö stadion.

Skadegörelse Någon gång mellan den 11 augusti och 1 november 2010. Någon skjuter genom en kommunteknikskylt vid Baltiska vägen i Malmö.

Publicerad: