Peter Mangs fortsätter att neka

Av: Eric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Peter Mangs ställs inför rätta – bakom skottsäkert glas

I dag, klockan 8.30 inleddes rättegången mot den misstänkte seriemördaren Peter Mangs i Malmö Tingsrätt.

Mangs fortsätter i rätten att neka till de allvarliga brotten - men har, enligt hans psykolog, erkänt minst ett av morden.

Peter Mangs anländer till rätten i morse.
Foto: Eric Tagesson
Peter Mangs anländer till rätten i morse.

Han är åtalad för tre mord och ett stort antal mordförsök under flera års tid.

Det enda han erkänner är vapenbrott, och att han skjutit sönder två gatuskyltar.

Skottsäker bil

I går fördes han i en skottsäker bil till Malmö tingsrätt. En helikopter övervakade transporten från häktet.

Mangs var klädd i mörka byxor och vit skjorta.

Under förhandlingen, så här långt, uppträder han lugnt, sitter tillbakalutad och antecknar med jämna mellanrum under åklagarens sakframställan.

Under måndagen gås samtliga misstankar igenom, och under tisdagen tas det första av morden upp - det på Trez West Persson, 20, och mordförsöket mot hennes vän Xhafer Dani.

Mordet och mordförsöket ägde rum den 10 oktober 2010.

Tömde magasinet

Trez West Persson och Xhafer Dani, 22, satt i en bil på Västra Skrävlingevägen i Malmö och pratade när en person kom fram och tömde pistolmagasinet genom framrutan.

Både Trez West Persson och Xhafer Dani träffades i huvudet.

Senare samma natt avled Trez West Persson på sjukhuset.

Länge misstänktes attentatet ha kopplingar till gängstridigheter i Malmö, men efter att Peter Mangs gripits visade det sig att det var hans vapen som använts.

Erkänt för vän

I förhör med polisen har Mangs nekat till mordet och mordförsöket, men han ska ha erkänt det för flera anfdra personer.

Bland annat ska han ha berättat om mordet för en vän, och sagt att det var han som gjorde det.

- Jag tömde hela magasinet, sa han enligt vännen.

Peter Mangs ska även ha erkänt mordet och mordförsöket för sin psykolog inne på häktet. Men när han konfronterades med dessa uppgifter i förhören valde han att bemöta dem med tystnad.

Under dagens förhandling konstaterade advokat Jesper Montan kort:

- Peter Mangs förnekar gärningarna.

I morgon kommer Peter Mangs själv förhöras om mordet.

Brotten som Mangs åtalas för

Mord 13 juni 2003: Kooros Effatian, 66, mördas i sin lägenhet på åttonde våningen på Gånglåtsvägen 47. Obduktionen visar att han skjutits till döds med en nio millimeters kula i huvudet.

Mord 28 juli 2003: Firas Al-Shariah, 23, avrättas med ett skott i huvudet när han låser dörren till lägenheten på Gånglåtsvägen 35. Skytten har använt samma ammunition som den 13 juni. Polisens teori är att en rasistisk seriemördare ligger bakom.

Mord och mordförsök 10 ­oktober 2009: Trez West Persson och hennes vän Xhafer Dani skjuts med flera skott i en bil på parkeringsplatsen vid Skrävlinge kyrka. Trez avlider av skadorna.

Grovt olaga hot, skadegörelse 23 oktober 2009: Flera skott avlossas mot en lägenhet på Hyacintgatan där en 28-årig man brukade befinna sig. Vid det här tillfället var han inte där.

Försök till mord 31 december 2009: Två personer befinner sig en lägenhet på Hyacintgatan då flera skott avlossas mot fastigheten. Ingen träffas men gärningen bedöms som livsfarlig. Troligen var skytten även denna gång ute efter samma 28-åring.

Försök till mord 31 december 2009: Samma kväll träffas en böneledare på Islamic center på Jägersrovägen av glassplitter i nacken när någon skjuter genom en fönsterruta.

Förberedelse till mord Oktober 2009 till oktober 2010: Det tilltänkta offret är en av dem på Mangs dödslista. Mangs har sökt information om mannen och besökt hans hem iförd stridsväst och beväpnad.

Försök till mord 12 mars 2010:

På Hårds väg avlossas skott mot ett lägenhetsfönster, men ingen träffas. Xhafer Dani, som skottskadades i oktober, bodde vid tillfället i den här lägenheten.

Grovt olaga hot, skadegörelse 14 mars 2010: Flera skott avlossas med en Glock 19 mot polisstationen vid Davidshalls torg. Skotten var riktade mot ett upplyst fönster i ett arbetsrum, ingen träffades. Rummet innanför var tomt men används annars av en närpolischef.

Försök till mord 16 mars 2010: Två män i en bil på Professorsgatan beskjuts. Ahmed al-Hamid skadas, hans kam­rat får en kula genom kepsen men klarar sig utan skador.

Försök till mord 19 juni 2010: Regementsgatan. Någon skjuter mot Lang Conteh och hans två vänner utanför badpalatset Aq-va-kul. En man brännskadas av en kula som stryker över huden.

Försök till mord 26 juni 2010: Ali, 32, skulle precis lyfta en skivstång på ett nattöppet gym på Vendels­fridsgatan när någon skjuter genom fönstret. Han träffas av två skott i ryggen.

Försök till mord 27 juni 2010: Lastbilschauffören Bilal Bingöl, 31, ­beskjuts med två skott då han sitter i bilen på Munkhättegatan. Ett av skotten träffar i axeln.

Försök till mord 24 augusti 2010: Younes Cheikhi ser en röd prick fladdra förbi fönstret i sitt gatukök på Köpenhamnsvägen. Sekunderna senare krossas ­rutan av en kula som går in genom en öppen dörr på bak­sidan. Ingen skada.

Försök till mord 19 oktober 2010: En 28-åring skjuts i ryggen när han väntar på bussen på Eriksfältsgatan. Skadorna är först livshotande. I dag har mannen bestående men.

Försök till mord 21 oktober 2010: Skott skjuts in genom ett lägenhetsfönster på Sörbäcksgatan. Inne i lägenheten befinner sig tre kvinnor och en ettårig pojke. Ingen ­träffas.

Försök till mord 23 oktober 2010: Två skott avlossas mot ett skrädderi på Lönngatan. Där inne befinner sig Naser Yazdanpanah. Han tror först att ungdomar kastar sten. När polisen kommer hittas två skott i fönster­karmen.

Övergrepp i rättssak 30 oktober 2010: Mangs har försökt att med hot om våld förmå en bekant att inte polisanmäla honom. Detta efter att han berättat för honom att det var han som sköt Trez West Persson och hennes vän Xhafer Dani året innan.

Skadegörelse Någon gång mellan den 11 augusti och 1 november 2010: Någon skjuter med en Glock genom en skylt vid Malmö stadion.

Skadegörelse Någon gång mellan den 11 augusti och 1 november 2010. Någon skjuter genom en kommunteknikskylt vid Baltiska vägen i Malmö.

Publicerad: