”Baba Amr är under attack”

Av: Staffan Dickson, Susanna Vidlund, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Syrisk tjänsteman: Regimens trupper ska "rena" stadsdelen

Foto: AP SCANPIX

Rebellfästet Baba Amr i staden Homs uppges vara under attack.

Regimens trupper ska vara på väg att inta stadsdelen och på Twitter haglar rapporterna om våldet.

Samtidigt uppges Kina nu vara redo att stödja FN-insatser i Syrien.

"Får ingen kontakt" Matog Saleh som är anställd vid Sky News och twittrar privat, uppger att han inte får kontakt med aktivister i Baba Amr och Homs. "Någonting måste vara på gång där", skriver han.

Våldet i Syrien skördar allt fler liv och nu uppges den belägrade stadsdelen Baba Amr i Homs vara under attack.

I veckor har rebellfästet Baba Amr skärmats av från omvärlden och kontrollerats med hjälp av stridsvagnar och tungt artilleri.

”Under kontroll”

Nu rapporteras regimens styrkor ha tagit nya tag för att återta det område som har blivit en symbol för upproret mot president Bashar Assad.

– Området är under kontroll. Armén har börjat finkamma området byggnad för byggnad och hus för hus. Nu söker de här trupperna igenom alla källare och tunnlar efter vapen och terrorister, sa en syrisk säkerhetskälla till AFP på onsdagen.

Personen hävdade att endast "några få motståndsfickor" finns kvar i staden.

Stor oro

En syrisk tjänsteman som vill vara anonym har uppgett för nyhetsbyrån AP att Baba Amr ska ”renas” inom några timmar.

På Twitter uttrycker många sin oro över situationen i Baba Amr.

Journalisten Monica García Prieto uppger att det sista meddelandet de fick från sina kontakter i Baba Amr var ”vi kommer bli dödade väldigt snart”.

ZainSyr som "twittrar för ett fritt Syrien", uppger att man rapporterar om "massiva, kontinuerliga explosioner sedan tidigt i morse" i staden Homs.

Uppgifter tillbakavisas

Aktivister inne i Homs och företrädare för den exilsyriska människorättsorganisationen SOHR tillbakavisar dock uppgifterna om att regeringsstyrkor redan tagit kontroll över Baba Amr.

– Regeringsstyrkorna har ännu inte gått in i Baba Amr. De har omringat området, medan strider pågår i områdena Inshaat och Malaab, sade aktivisten Hadi Abdullah till AFP.

SOHR uppgav i sin tur att oppositionsstyrkor "förhindrat ett försök att storma" stadsdelen.

Kina kan stödja insatser

Aktivister säger att hundratals människor har dödats i Baba Amr sedan 4 februari, då angreppet på Homs började. Aktivister och aktörer inom Baba Amr kunde inte nås tidigt på onsdagen.
Syriens statliga nyhetsbyrå rapporterade att tre beväpnade män dödades och andra skadades när de försökte korsa från Libanon in i Homs-provinsen.

Samtidigt som dödandet av människor fortsätter i Syrien uppges nu Kina vara redo att stödja FN-insatser i landet, rapporterar Sky News. Den 4 februari la Kina och Ryssland, medlemmar av FN:s säkerhetsråd, in sitt veto mot FN-åtgärder mot Syrien.
På tisdagen höjde FN dödssiffran för det nu nästan årslånga upproret 7 500, en ökning med 2 000 från bara två månader tidigare. Syriska aktivister säger att siffran är över 8 000, nästan 6 000 av dem ska vara civila. Övriga är militära styrkor eller avhoppare som kämpar mot regimen.

Publicerad: