– De trodde jag ätit människor

avLinda Hjertén

Publicerad:

14-åriga flickan berättar om föräldrarnas misstänkta tortyr

Foto: ROGER LUNDSTEN
SKULLE DRIVA UT ONDA ANDAR Den 14-åriga flickans pappa och styvmamma misstänks ha försökt driva onda andar ur sin dotter. ”De sa att jag skulle berätta­ hur många människor jag ätit upp”­, säger flickan i förhör. I går häktades de för misshandel och grov fridskränkning.Foto

BORÅS. Föräldrarna kallade den 14-åriga flickan för häxa.

De höll henne inlåst, rakade hennes hår, brände henne och utsatte henne för våldsamma exorcismer.

– Det låter som något som händer i sagor, ja du vet filmer, säger flickan i polisförhör.

Som flickan själv säger, det låter som en dålig skräckfilm.

Men det misstänks ha varit den i dag 14-åriga flickan från Borås vardag under ett års tid.

Hennes 37-årige pappa och 33-åriga styvmamma åtalades i går tillsammans med en pastor från Borås för att under ett drygt år ha misshandlat, kränkt och hållit flickan fången.

Flickans familj var enligt åtalet övertygade om att hon kunde utöva häxkonster och att hon var besatt av onda andar och demoner.

Kunde ”smitta” andra

Hon var bara tolv när det började och flickan utsattes för dagliga kränkningar och hölls separerad från resten av familjen i tron att hon kunde "smitta" andra.

Vid flera tillfällen tog föräldrarna med flickan till olika pastorer för att få hjälp att driva ut de onda andarna.

Flickan berättar i förhör om en exorcism som utfördes på henne av den nu åtalade pastorn i Borås.

Hon fick ingen mat på tre dagar, bara lite vatten.

Hon pressades med frågor och uppmanades att erkänna sina synder. Om och om igen pressade de henne tills hon utmattad erkände allt de ville.

– De sa att jag skulle berätta hur många människor jag ätit upp, hur många liv jag hade förstört och allt som jag hade gjort i häxeriet, säger flickan i förhör.

– Han (den åtalade pastorn) filmade allt där där, du vet när jag var helt borta och svara ja och sånt.

Med jämna mellanrum dunkade de hennes huvud i golv och möbler.

– De sa att det känns inte på mig utan det är demonerna som får stryk. Men jag sa att det gör ju ont, så det är inte alls demonerna det är faktiskt en kropp de slår på.

”Jag hade dött”

Flickan togs också till en kvinnlig pastor i Malmö, som även hon kommer att delges misstanke för brott när hon återvänder till Sverige. Där utsattes hon för andeutdrivning under en hel vecka.

– Hade jag bott kvar där så kanske jag inte hade funnits. Antingen hade jag dött eller hamnat på psykhem, säger flickan i förhör.

Föräldrarna rakade även av hennes långa hår, brände henne med glödgade knivar och satte henne på olika fastor.

– Under den här perioden, ett drygt år, hölls hon inspärrad på sitt rum större delen av tiden. Hon fick inte röra vid andra människor eller föremål eftersom föräldrarna trodde att de skulle bli förhäxade. Hon levde i princip som en fånge, säger åklagare Daniel Larsson.

Flickan bor i dag på annan ort.

– Hon har påverkats av det hon varit med om men under omständigheterna mår hon bra. Hon tycker att det är skönt att ha fått berätta och att det kommer fram att sådant här existerar. Hon vill att andra i liknande situationer ska träda fram och berätta, säger flickans särskilda företrädare, advokat Malin Rosenfeldt.

”Finns ett mörkertal”

Även polisen tror att hur unikt fallet än kan låta är det troligtvis inte det.

– Tyvärr är hon nog inte ensam. Vi hoppas att det här fallet kan ge uppmärksamhet åt problematiken och att fler liknande fall kommer till polisens kännedom. Vi befarar att det finns ett mörkertal, säger Daniel Larson.

Rättegången inleds den 5 mars och åklagaren planerar att yrka på flera års fängelse.

De åtalade nekar till till brott.

Publicerad: