Almedalen 2012

Dödläge gör Almedalen viktigare än någonsin

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

NYHETER

Den rödgröna ledningen består, visar en ny mätning från Aftonbladet/United Minds.

Men det råder ett dödläge i svensk politik.

Att vinna Almedalen blir nu viktigare för partierna än ­någonsin.

Dåvarande S-ledaren Håkan Juholt gick hårt åt regeringen i Visby ­förra året – men det räddade honom inte.

I dag inleds 2012 års upplaga av politikerveckan i Visby. Alla åtta riksdagspartier är på plats och partiledarna har förberett sig i veckor, i vissa fall i månader, för att hålla tal inför stor­publik.

– Veckan är särskilt viktig för Reinfeldt och Löfven. Lyckas de få en bra vecka så kan det ge kraft över sommaren eftersom alla går på semester efter Almedalen, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Historiskt låg nivå

I julimätningen från Aftonbladet/United Minds är förändringarna små jämfört med juni. De rödgröna partierna har fortfarande ett övertag hos väljarna, men det har minskat.

Främst förklaras det av att ­Socialdemokraternas kraftiga uppgång nu har brutits. Partiet backar med en procentenhet till 33,6.

– Krisen för Socialdemokraterna är långt ifrån över. Partiet ligger fortfarande på en historiskt låg nivå, säger Carl Melin.

Men siffran är högre än val­resultatet och även V och MP får i dag större stöd än 2010.

Gynnas av eurokrisen

Hos regeringen är läget det motsatta. Tre av fyra allians­partier ligger under sina val­resultat från 2010. KD hamnar för fjärde månaden i rad utanför riksdagen. Bara FP lockar i dag fler än i valet.

Men regeringen kan gynnas av att Reinfeldt och finansminister Anders Borg åker till Bryssel och pratar eurokris titt som tätt, menar Carl Melin.

– Även om väljarna upplever regeringen som trött och idéfattig så har man fortfarande ett mycket stort förtroende när det rör ekonomin, säger han.

Aftonbladet/United Minds

Undersökningen är gjord av United Minds i samarbete med Cint. 1 153 personer intervjuades mellan 4 juni och 29 juni 2012. De svarade på frågan: Hur skulle du rösta om det vore val till riksdagen i dag?

M 27% (-0,1)

FP 7,6% (+1,0)

C 4,1% (+0,7)

KD 3,4% (-0,5)

MP 7,6% (-0,6)

S 33,6%  (-1,0)

V 6,9% (+0,4)

SD 8,3% (-0,4)

Övriga 1,5% (+0,6)

V+S+MP 48,1% (-1,2)

KD+M+FP+C 42,1% (+1,1)

Almedalsveckan | Aftonbladet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Almedalen 2012

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2012

Almedalsveckan