Nyheter

Ny splittring i alliansen

Av: 

Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Moderaternas förslag om obligatorisk skolstart för sexåringar har lett till ännu en spricka i alliansen.

Återigen står KD ensamma.

– Vi vill inte strypa den lilla, lilla valfrihet familjerna fortfarande har kvar, säger Annika Eclund, skolpolitisk talesperson.

I ett gemensamt utspel med Lärarförbundet föreslår Moderaterna i dag att förskoleklasserna för sexåringar blir obligatoriska. 

Tioårig grundskola

Enligt den skolpolitiske talespersonen Tomas Tobé är det ett första steg mot en tioårig grundskola.

– Tidiga kunskaper är A och O för att man ska lyckas i skolan, säger han.

Redan i dag går 96 procent av alla barn i förskoleklass. Men i vissa kommuner är det långt färre, trots att alla kommuner är skyldiga att erbjuda sexårsverksamhet.

– I till exempel Kalix är det så mycket som var fjärde barn som inte går i förskoleklass. Jag tycker att alla barn i hela landet ska ha rätt till tidiga kunskaper, säger Tomas Tobé.

KD skeptiska

Förslaget välkomnas av utbildningsminister Jan Björklund. Även socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan är positiv. Men kristdemokraterna är skeptiska.

– Man nallar hela tiden på den lilla valfrihet föräldrar har i dag. De fyra procent som inte har sina barn i förskoleklass har sina skäl för det, säger Annika Eclund, skolpolitisk talesperson.

Partiet har ännu inte satt ner foten i frågan men Eclund öppnar för att slopa förskoleklasserna helt och istället sänka skolstarten till sex år.

– Jag skulle hellre se en tioårig grundskola istället för att göra förskolan obligatorisk. Det känns mer rätt, säger hon.

Tobé ska lyssna

Tomas Tobé är medveten om KD:s skepsis mot M-förslaget.

– Jag har noterat att KD har ett antal invändningar. Jag kommer att lyssna på dem och hoppas att vi kan komma överens.

Han menar att förändringen skulle kunna träda i kraft redan under denna mandatperiod.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert: