Tystad – av Björklund

Uppgifter till Aftonbladet: Så läxade FP-ledaren upp Hamilton efter utspelet i tv

Carl B Hamilton (FP) vill skapa en superallians genom att slå samman alla fyra borgerliga partier senast 2018.

Utspelet ska ha gjort partiledaren Jan Björklund mycket irriterad.

– Jag vill inte säga mer nu, för att inte störa Folkpartiets dag, säger Hamilton.

Det kan vara Folkpartiledaren Jan Björklunds viktigaste tal under året. I den stora Almedalspubliken finns mängder av partikamrater, alliansföreträdare och politiska motståndare. Men också alla Sveriges politiska reportrar och kommentatorer.

Ett lyckat tal på politikerveckan i Almedalen kan sätta avtryck för resten av sommaren.

Helt fel tid

För partiledaren Jan Björklund kunde den ekonomisk-politiske talespersonen Carl B Hamiltons utspel i TV4 i går kväll alltså inte ha kommit olägligare.

– Jag tycker man ska slå ihop de borgerliga partierna till valet 2018, och på vägen kan man inför valet 2014 bilda en valallians, säger han i tv-intervjun.

När Aftonbladet träffar Carl B Hamilton kort efter sändningen är han betydligt mer återhållsam. Han vill ­inte alls uttala sig.

– Jag vill inte störa Folkpartiets dag, säger han.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska partiledaren Jan Björklund ha blivit rasande när han hörde sin partikamrats ord. Carl B Hamilton är inte vilken medlem som helst. Han är ansvarig för partiets ekonomiska politik och sitter i partistyrelsen.

Källor inom Folkpartiet säger till Aftonbladet att partiledaren läxade upp sin partkamrat direkt efter programmet. Och att det är förklaringen till Hamiltons tystnad.

Har Björklund varit förbannad på dig?

– Nej, nej, inte det, säger Hamilton.

Men varför kan du då inte säga mer, det är ju redan ute i TV4-intervjun?

– Jag vill inte störa Folkpartiets dag.

Har förberett länge

Tidigare på dagen i går var Aftonbladet i kontakt med partiledaren Jan Björklund. Han berättade att han har förberett sig för sitt tal i två veckor och att han har skrivit det själv:

– Det måste vara genomarbetat och genomtänkt.

Under kvällen var planen att han skulle ta det lugnt och gnugga de sista detaljerna. I stället fick han hantera partikamratens utspel.

Carl B Hamiltons besked kommer i en tid när frågetecknen hopar sig i Folkpartiet.

Partiet svajar i opinionen och utmanas om titeln ”Sveriges skolparti nummer ett” från alla håll. Bekymren riskerar att försvaga partiledarens ställning.

Men själv är Björklund inte särskilt oroad.

– Jag har ett starkt förtroende. Jag är ju återvald nyligen, men alla, jag också, vill att det ska gå bättre för både alliansen och alla fyra partier var för sig, säger han.

Carl B Hamiltons utspel bemöttes med skepsis från övriga borgerliga partier.

– Partierna är mer olika än vad han tycks anse. Vilken ideologi skulle man ha om man slår ihop fyra olika partier, säger Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö (KD).

Jan Björklunds Problem

1 Partiets framtid

En av partiets tyngsta, ekonomisk-politisk talespersonen Carl B Hamilton, vill lägga ned Folkpartiet och starta ett stort superparti med M, C och KD.

2 Väljarstödet

I de flesta mätningar ligger Folkpartiet under valresultatet från 2010. En ny undersökning från DN/Ipsos visar att bara 62 procent av FP:s väljare från förra valet vill rösta på dem igen. I partiet finns en oro för att man aldrig lyfter i opinionen och att Moderaternas dominans i alliansen är så stor.

3 Skolfrågan

Folkpartiet med Jan Björklund har länge varit det självklara skolpartiet. Men nu utmanar såväl M och S som MP om titeln. I en mätning från United Minds i mars svarade en majoritet att de tyckte att S har den bästa politiken för skola och utbildning. FP ansågs bara näst bäst.

4 Ledarens egen framtid

Jan Björklund omvaldes nyligen och hans position är i dag inte hotad. Ändå börjar fler och fler internt att diskutera vem som ska ta över den dag han lämnar. Favoriter anses de två FP-ministrarna Birgitta Ohlsson och Erik Ullenhag vara.

Publisert: