”Det här är helt absurt”

Ilskan växer mot de nya elprisområdena

Familjen Asker bor i Lund och får betala 25 888 kronor för elen varje år – 5 000 mer jämfört med en familj i Norrbotten.
Familjen Asker bor i Lund och får betala 25 888 kronor för elen varje år – 5 000 mer jämfört med en familj i Norrbotten.

5 000 kronor per år.

Så mycket dyrare blir tvåbarnsfamiljen Askers årliga elräkning på grund av de nya elprisområdena.

– Det är helt absurt, säger mamma Beatrice.

Eric Anderzon.
Eric Anderzon.

När Sverige delades in i fyra elområden i november blev elen billigare i norr och dyrare i söder.

Bakom det nya systemet ligger ett EU-beslut som kräver att Sverige gör billig el tillgänglig för våra grannländer, i stället för att den med dyra kostnader förs runt inom Sveriges gränser.

”Är mycket pengar”

Och nu växer ilskan i Skåne och i södra Götaland. Tvåbarnsfamiljen Asker i Lund får betala 5 000 kronor mer per år i elkostnader jämfört med om de hade bott i Norrbotten.

– För mig som är mammaledig är det mycket pengar. Vi håller igen på elen så mycket vi kan, det går inte att spara mer, säger mamma Beatrice, 32.

Hon och maken Martin, 34, tvingas nu skära ner i sina utgifter.

– Att vi ska få betala mer bara för att elen produceras i norr är helt absurt. Då borde ju de i norr få betala mer för brödet eftersom det tillverkas mer säd i söder, säger Beatrice.

Beatrice har nu gått med i Villaägarnas riksförbunds upprop mot elområdena.

Företagaren Eric Anderzon, 57, från Anderstorp har också fått nog. Hade hans företag legat 800 meter norrut hade han sluppit två miljoner kronor i ökade elkostnader varje år på grund av de nya elområdena.

– Det har aldrig varit några problem att leverera överskottsel från norr hit, men nu plötsligt pratar man om flaskhalsar. Så här kan vi inte ha det.

Har startat eluppror

Tillsammans med andra missnöjda elkunder har Eric Anderzon nu startat ett eluppror. Målet är att uppmärksamma politikerna på hur fel de anser att de nya elområdena slår.

Tanken med det nya systemet är att den merkostnad som södra Sverige betalar ska finansiera nya kraftverk i framtiden och på sikt jämna ut elpriserna.

Men för familjen Asker och företagaren Eric Anderzon är det en klen tröst.

– Vi har ju varit med och betalat för kraftverken i norr, och nu när vi behöver fler kraftverk ska vi betala dem själva. Det är inte rättvist, säger Beatrice Asker.

Elprisområde 1

Tage Lidström, 59, i Moskosel i Norrbotten bor i det billigaste elområdet. Här får en genomsnittlig familj betala 20 889 kronor per år för elen. Jag gör av med väldigt lite el, så jag kommer inte ens upp i de kostnaderna. Men man måste komma ihåg att det är kallare här uppe och vi behöver använda mer el än vad de behöver i Skåne. Så frågan är om det blir sådan stor skillnad, säger han.

Elprisområde 2

Familjen Sandelin – pappa Gösta, 41, mamma Anna, 31, och barnen Matlida, 5, och Anton, 2 – bor i Sundsvall och tillhör det något billigare elområde två. Deras årskostnad blir cirka 23 323 kronor per år med det nya systemet. Vi gör ju av med mindre el här, så det kanske är logiskt att vi får betala mindre. Men samtidigt känns det lite fel att det är olika priser i Sverige, säger Gösta.

Elprisområde 3

Familjen Andersson – pappa Lars-Olof, 44, mamma Linda, 36, och dottern Emelie, 15 – bor utanför Katrineholm och tillhör

elområde tre. De kommer att få en årlig elkostnad på 24 193 kronor. Att bara dra en gräns och sen säga att här ska elen var billigare och här dyrare är inte försvarbart. Politikerna borde se över hela systemet”, säger Lars-Olof.

-
-

Elprisområde 4

Familjen Asker – mamma Beatrice, 32, pappa Martin, 34, Astrid, 2, och Hugo, sex månader – bor i Lund och tillhör det dyra

elområde fyra. Nu får de betala 25 888 kronor för elen varje år – 5 000 mer jämfört med en familj i Norrbotten.

Det känns inte rättvist. Vi bor ju inom samma gränser, då borde elen kosta lika mycket överallt”, säger Beatrice.

Så sänker du din elkostnad

Har du hamnat i de dyrare elområde?  Kolla här – det finns tusenlappar att spara genom att se över elkostnaderna:

Jämför elpriserna, till exempel på Energimarknadsinspektionens tjänst elpriskollen.se

Sänk inomhustemperaturen. En grads sänkning minskar uppvärmningskostnaden med cirka fem procent.

 Kontrollera ytterdörrar. En skev dörr kan öka elförbrukningen med mellan 200 och 300 kilowattimmar per år.

Kontrollera temperaturen i kylen, + 5 C, och frysen, –18 C. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent.

Stäng av tv, dator och mobilladdare helt när de inte används.

Publisert: