Enigt säkerhetsråd bakom Syrienresolution

avTT

Foto: Craig Ruttle /AP/TT
FN:s säkerhetsråd har enhälligt antagit en resolution om en 30-dagars humanitär vapenvila i Syrien. Sverige har tillsammans med Kuwait arbetat fram underlaget för resolutionen.
Foto: Mary Altaffer/AP/TT
Rysslands FN-ambassadör Vassilij Nebenzia i samtal med Syriens FN-ambassadör Bashar al-Ja'afari under ett möte i FN:s säkerhetsråd.
Foto: Ghouta Media Center/AP/TT
Ett foto av Ghouta som den regimkritiska aktivistgruppen Ghouta Media Center publicerade på fredagen och vars äkthet bekräftats av nyhetsbyrån AP. Bilden visar rökpelare som stiger efter flygräder mot Ghouta.

Efter långa och intensiva förhandlingar antog till slut FN:s säkerhetsråd en resolution om minst 30 dagars humanitär vapenvila i Syrien. Resolutionen, vars underlag Sverige tillsammans med Kuwait tagit fram, antogs enhälligt.

In i det sista verkade det som att Ryssland skulle lägga in sitt veto. Men till slut gick Moskva med på att rösta ja tillsammans med de övriga 14 medlemsländerna.

Utrikesminister Margot Wallström (S) var nöjd efter beskedet.

– Det är glädjande, framför allt för civilbefolkningen. Bara den senaste veckan har minst 121 barn fått sätta livet till, säger hon till TT.

Wallström har engagerat sig hårt i förhandlingarna om resolutionen. Bland annat talade hon tidigare i dag med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i telefon.

Även statminister Stefan Löfven välkomnar beslutet i FN.

– Det återstår att se om det verkligen blir av, det har hänt förut att vapenvila har utlysts och sedan inte respekterats. Det är oerhört viktigt att alla inblandade parter står upp för vapenvilan och för tillgången till humanitärt bistånd, säger han till TT.

USA anklagar Ryssland

USA:s FN-ambassadör Nikiki Haley riktade i sitt tal efter omröstningen hård kritik mot den syriska regimen och anklagade Ryssland för att ha förhalat FN:s möjligheter att agera:

– Medan de drog ut på förhandlingarna fortsatte bomberna från Assads stridsflyg att falla. Hur många mödrar miste sina barn under de tre dagar det tog för oss att anta den här resolutionen? sade hon enligt AFP.

Den ryske FN-ambassadören Vassilij Nebenzia svarade att det inte är möjligt att nå en omedelbar vapenvila om det inte "finns konkreta överenskommelser mellan de stridande parterna."

Attack efter omröstning

Den senaste veckan har minst 500 civila, över 120 av dem barn, dödats i flygräder mot den rebellstyrda enklaven östra Ghouta, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Några minuter efter att resolutionen antagit rapporterade SOHR om nya flygattacker mot den rebellkontrollerade enklaven.

Syftet med vapenvilan är att humanitär hjälp ska nå belägrade invånare, och att skadade och allvarligt sjuka ska kunna lämna området. Resolutionen manar till vapenvila i hela Syrien, inte bara östra Ghouta, med undantag för insatser mot IS och al-Qaida och grupper med koppling till de två terrorrörelserna.

Elva tidigare veton

I tidigare skrivningar hette det att en vapenvila ska införas 72 timmar efter att resolutionen antagits, men i slutdokumentet står att den ska införas "utan dröjsmål".

– Det var ju sådant som man förhandlade om in i det sista. Utgångspunkten har hela tiden varit att det ska ske så snart som möjligt. Men ingen föreställer sig att någonting sker omedelbart. Nu måste vi trycka på för att det ska implementeras så snart som möjligt, säger Margot Wallström

Moskva har elva gånger tidigare lagt sitt veto mot en resolution angående konflikten i Syrien. I november använde den ryska delegationen sitt veto för att sätta stopp för en FN-ledd utredning om kemvapenattacker i Syrien.

Att Ryssland nu har accepterat en resolution är en vinst för säkerhetsrådets legitimitet och trovärdighet, som har fått sig en törn av tidigare misslyckanden, säger Margot Wallström.

Hon ser också enigheten som en politisk fjäder i hatten för Sverige.

– Vi känner att vi har uppnått något viktigt i kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien