Läsarna: ”Boka alltid en fejkresa – och släng biljetten”

Nästan 1400 kronor för att resa med SJ mellan Stockholm och Uppsala – en sträcka på 7 mil? Japp.

Aftonbladet kontrollerade SJ:s rörliga bokningssystem – och hittade Sveriges dyraste tågresa.

Här är läsarnas egna berättelser om bokningar med SJ.

Jag reser allt som oftast mellan Eskilstuna och Hässleholm. Men i bland är priserna osmakligt höga. Då brukar jag prova att klippa och klistra ex på följande sätt: Eskilstuna – Norrköping – Norrköping – Linköping – Nässjö – Alvesta – Hässleholm.

Okej att du i vissa fall får gå av och byta tåg och vänta. Men väntetiden är ingenting mot de pengar man faktiskt tjänar in. Som mest tror jag att jag sparat 600 kronor på att göra så. Då skulle biljetten galoppera i väg på 1400 kronor. Det är tråkigt att man ska behöva göra så, men här har tyvärr SJ tappat kontrollen.

/Fredrik
Stockholm – Arlanda tåg 670, 240 kr. Stockholm – Uppsala tåg, 55 kr. Samma tåg.
/R
Hej. Ni ville ha ett exempel på hur jag man lurat SJ:s bokningssystem. Jag skulle åka från Hudiksvall till Karlstad och kom på av en ren tillfällighet att det var billigare att boka resan hela vägen till Oslo.

/Mvh Micke

Kolla Skövde – Sthlm den 15 sept kl 9.47 (tåg 426) = 483 kr!  Om du istället åker från Göteborg med samma tåg (betydligt längre) = 395 kr. Hur kan det kosta SJ mer att ha möjlighet att sälja en resa Göteborg – Skövde än att inte ha det? Helt fantastiskt!

Kolla Stockhom – Boden vs Uppsala – Boden tisdag den 26e, skiljer drygt 2000 kronor.

/Magnus Hansson

Om du ska åka från en storstad t ex Stockholm boka alltid en fejkresa innan den verkliga resan där du sedan slänger biljetten. T ex Nykvarn – Sthlm och sedan den verkliga resa Stockholm – Falun. Blir billigare med 2 resor än en. Boka 90 dagar innan resan. Boka aldrig dit fredag em och hem söndag em dvs boka när färre reser.

/Yvonne Axelsson

På den tiden när jag åkte mycket mellan Göteborg – Stockholm valde jag alltid att boka från Trollhättan för det blev billigare. Samtidigt kunde jag komma åt de populära sista-minuten-biljetterna (de bokade man då tidigast 24h innan avgång) tidigare än avgång påstå resan började en timme tidigare i Trollhättan. Detta var 2005 så problemen har funnits länge.
/Johan

Jag åker ofta Stockholm– Karlstad och köper ofta en biljett till Grums som ligger längre bort. På detta sparar jag ofta mellan 100- 200 kr.
/Agnets

Vi åker ibland tåg mellan Oslo och Halmstad – Värnamo. En resa bokad via SJ kostar i snitt 800 kr. Men om vi bokar Oslo – Göteborg på NSB - Norges motsvarighet till SJ kostar första sträckan ca 199 nkr. Och sedan kollar vi buss/åker med SJ sista biten då blir priset ca 300 kr billigare!

/Anonym

Hej, här kommer några exempel på SJs bokningssystem. Priset stiger så fort någon går in och kollar på en resa, även om man inte bokar den.Gissningsvis fungerar det så att biljetten preliminärbokas i systemet en viss tid och nästa person som vill köpa biljett får ett högre pris.  Hursom om det t ex. blir ett tekniskt fel innan man hinner genomföra betalningen till det lägre priset och går in igen, är det högre priset som gäller. Mycket störande.. Rena Ryanair fasonerna!
En illvillig person (hacker :)) skulle nog kunna skriva ett datorprogram som trissar upp priserna på många avgångar. Inte så bra kanske.
/Aksel Willgert

Jag bor i Uppsala sedan några år tillbaka, kommer dock från Kiruna ursprungligen. Jag och en kompis åkte till Kiruna i måndags och hade innan tittat upp biljetter mellan Uppsala – Kiruna. Vi skulle ha fått betala drygt 1700 kr totalt för enkelväg, vilket är löjligt då vi kan flyga enkel väg för 1000 kr om biljetter finns. Så min kompis gick in på tradera och tittade efter biljetter. Han hittade två stycken biljetter Stockholm – Riksgränsen och la ett bud, hann vann budgivningen och biljetterna kostade oss totalt 50 kr.
Det var dock ett annat namn på biljetten, men vi tänkte att vi chansar och det gick vägen.
/Tobias Duvenäs

Jag har rest mycket på sträckan Sthlm – Sundsvall t/r. Flera gånger har jag bokat ”fel” sträckor, eftersom det blir billigare. Det mest märkliga är att jag upptäckte att (av någon anledning) Stockholm – Sundsvall var såpass dyrt, men sträckorna Stockholm – Gävle, Gävle– Sundsvall (på samma tåg) var mycket billigare. Så jag bokade det, och tänkte att jag får väl bara byta plats i Gävle. Men icke, jag hade samma plats och allt :)
Vad vet jag, men detta sätt att ”överlista” systemet tycker jag gör det lite enklare att stå ut med alla tågmöten o tjafs som inträffar :)
/Anna

En biljett mellan Gävle - Göteborg går uppåt 1 000 kr enkel resa. Bokar man istället Gävle – Stockholm och sen Stockholm – Göteborg får man ner priset med flera, flera hundra.

/Anonym

Ska åka mellan Skövde och Stockholm på onsdag, bokade från Göteborg med samma tåg och tjänade ca 600 kr.

/Anonym

När jag köpte biljett mellan Gislaved och Munkedal på SJ så fick jag mig en chock. Biljetten kostade endast 24 kronor. Detta var på veckodagarna mån - fre. På lördagar och söndagar gick samma resa på över 200 kronor. Att åka för 24 kronor på en sträcka som är över 20 mil lång är inte helt fel. Man åkte tyvärr inte med något tåg utan var bussar med tre byten.

/Anonym

I förrgår överlistade jag SJ:s bokningssystem då jag skulle boka en biljett till min pojkvän som nyss fyllt 26 och därmed inte kan åka på ungdom längre. Han studerar fortfarande men då han studerar i Finland tillåter inte SJ att han åker på studentbiljett i Sverige, skit!! Så det var vuxen som gällde. Sträckan Arlanda – Bollnäs skulle gå på 680 spänn med byte i Gävle, vilket är mer än dubbelt så dyrt än vanligtvis. Istället sökte jag då på Arlanda – Gävle och hittade en passande resa för 179 spänn med Upptåget, resan Gävle – Bollnäs gick sedan på 97 kronor med x-tåget och han kom ändå fram samma tid som SJ först hade föreslagit. Tydligen kan inte bokningssystem föreslå två lokaltåg utan minst ett SJ-tåg måste vara med... Knäppt!! En bra deal tycker jag att det blev till slut!
/Josefine Engström

Köper du biljetterna på tåget kommer du undan med 250 kr... Västtrafik har nämligen en 'Länet runt' (eller liknande namn) där 1 vuxen får ta med sig upp till 3 barn och resa obegränsat i ett dygn. Lägger man till kostnaden för lokaltrafik ToR Centralen i Gbg så blåste SJ mig på 534 kr!
/Fredrik Engvall

Vi ska resa till Göteborg från Stockholm och våra biljetter blev mer än halva priset billigare då vi bokade från en annan hemsida än Sj:s egna hemsida.

Det smartaste man kan göra om man ska resa t ex Malmö - Stockholm en helg, är att ringa SJ och boka en”upplevelse” i huvudstaden. De billigaste kan
vara t ex någon barnteater för ca 200 kr eller en fotbollsmatch för nån hundring. Då får man tågbiljetten för 49 kr enkel resa. Dvs ca 300 kr för resan tur
och retur inklusive biljetten till ”upplevelsen”, som man så klart inte behöver gå och se. Dessutom får man biljetterna hemskickade gratis!
/E

Jag har åkt mycket till och från Örebro de senaste 4 åren. Det var nästan alltid billigare att åka exempelvis Hallsberg – Stockholm än vad det var att
åka från Örebro som är kortare resa. Då de flesta stockholmstågen stannade i Örebro så var det bara att hoppa på där.
Ibland kunde det skilja hundralappar. Det var samma sak åt andra hålet. Att jag åkte till Hallsberg men hoppade av i Örebro.
Har även hänt när jag åkt Örebro till Sundsvall att 1:a klass kostat lika mycket som 2:a klass. Även hänt att 1:a klass varit billigare.
/Johan

Enkelt att lura SJ genom att aldrig köpa biljetter av dom. Köpa det genom Skånetrafiken slipper man extra avgifter. Plus med jojo kort 20% billigare... dock inte på x2000 men typ på alla andra reser.

/Anonym

Jag och min sambo ska åka tåg till Stockholm från Vimmerby. Det blir billigare att ta bilen först till Linköping och långtidsparkering sen ta tåg därifrån. Istället för 1600 tur och retur så betalar vi ca 1000 kr för hela resan.
/Henrik Lindström

Använd Skånetrafikens rabattkort, då gick resan lös på hela 68 kr...
/Annette

Inte särskilt nytt, detta med SJ-biljetter. För flera år sedan bokade jag Södertälje – Åre istället för Stockholm – Åre. Skillnad: 800 kr p.p.
Sedan tycker jag att det är ett sjukt system där var och en ska vara sin lyckas smed. Varför inte betalbara blijetter för alla?
/Arnold Renting

Har du överlistat SJ:s bokningssystem?
Publisert: