Skulle döda dagisbarn - togs av polis med knivar

NYHETER

23-åringen varnade på nätet - ”jag kommer döda ett barn”.

I polisförhör avslöjar han att han redan försökt.

– Han berättar att han varit ute och tänkt göra det, men att läget inte dykt upp, säger Karl Sandberg vid polisen i Lund.

23-åringen skrev om sina planer på nätet.

Den sista februari la 23-åringen från Lund ut en tråd på internetforumet Flashback – ”Vill begå mord på barn”.

"Jag tror, på fullaste allvar, att jag inom en tvåveckors period kommer att ha haft ihjäl ett barn på ett dagis. Den önskan inom mig är såpass stark, att jag redan nu köpt två knivar och nästintill varje dag tar en runda förbi dagiset, i hopp om att lära mig deras schema" skriver han på nätet.

Bara en tidsfråga

En annan användare på forumet lyckades få kontakt med 23-åringen och kunde tipsa polisen.

I går morse hämtade 23-åringen i sitt hem:

– Vi är själva övertygade om att han, om han inte stoppats, hade förverkligat de här planerna och dödat ett barn. Det hade bara varit en tidsfråga innan han försökt, säger Karl Sandberg, inre befäl vid polisen i Lund.

I hemmet hade 23-åringen vapen:

– Han hade köksknivar han nyligen köpt i det här syftet och laddade sprutor. Enligt honom själv innehöll de koncentrerat nikotin, och det är ganska uppenbart att om han sprutat in det i ett barn hade det kunnat dö, säger Karl Sandberg, inre befäl vid polisen i Lund.

I förhör med polisen berättar 23-åringen detaljerat om sina planer.

– I sitt huvud har han byggt upp en plan för hur det här skulle gå till. Hur han skulle ta sig in på dagiset, hur han skulle avleda personalen och attackera barn, säger Karl Sandberg.

Gjort misslyckade försök

Och 23-åringen uppger att han redan försökt genomföra mordplanerna.

– Han berättar att han varit ute och tänkt göra det, men att läget inte dykt upp. Det här är något han har förberett under en längre tid och han är fullt allvarlig. Han har inte skämtat på något sätt när han har framfört sin önskan att döda ett barn, säger Karl Sandberg.

Under gårdagen satt mannen i polisförvar innan han i dag har förts över till den psykiatriska vården.

– Det är ganska uppenbart att den här personen inte ska vara ute i samhället. Han sa: "släpper ni ut mig kommer jag fullfölja mina planer". Han säger att hans planer gällde ett dagis men att han förberett sig på att attackera ett annat om han släpps, säger Karl Sandberg.

Tvångsinspärrad

23-åringen skriver själv att han lider av psykisk sjukdom och målet med dådet skulle vara att få leva resten av sitt liv tvångsomhändertagen.

När polisen försökte få honom intagen på psykmottagningen S:t Lars blev han nekad. 23-åringen är känd sedan tidigare av polisen och skriver själv att han tidigare bland annat klättrat upp i en "40 meter hög telefonmast" för att hoppa till sin död.

Polisen är mycket tacksam till den Flashbackanvändare som kontaktade dem med uppgifter som ledde till att 23-åringen kunde stoppas i tid.

– En rådig person lyckades lirka ur personen hans namn och vilken stad han bodde, den som gjorde det vill jag träffa och tacka, säger Karl Sandberg.

23-åringen är misstänkt för förberedelse till mord och förundersökningen kommer att fullföljas även om mannen just nu sitter tvångsinspärrad inom den psykiatriska vården.