Nu blir det match om jobben

avPär Karlsson

Moderaterna slår tillbaka mot S

Regeringen anklagas för att föra en för passiv jobbpolitik,

I dag slog Fredrik Reinfeldt och Anders Borg tillbaka när de kampanjade i hop för första gången sedan valrörelsen 2010.

– Om Socialdemokraterna säger att de vill ha en match om jobben säger jag: välkomna, säger Fredrik Reinfeldt.

ENKÖPING.

I dag gjorde statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och finansminister Anders Borg (M) ett arbetsplatsbesök på ventilationsföretaget Suxess i Enköping. Det var första gången sedan valrörelsen 2010 som duon kampanjade tillsammans.

– Vi gör det för att vi tar jobbfrågan på stort allvar. Vi tycker att vi har en glädjande utveckling där sysselsättningen har ökat kraftigt i Sverige, framför allt på den privata sidan. Vi uppvisar goda resultat, men har mer kvar att göra, säger Fredrik Reinfeldt.

På sistone har regeringen, och framför allt Moderaterna, fått kritik för att göra för lite för att skapa nya jobb i Sverige, bland annat av Socialdemokraternas nya ekonomiskpolitiske talesperson Magdalena Andersson. Men dessutom kommer kritiken från de egna alliansleden. I de mindre regeringspartierna finns de som tycker att den näringspolitik som förs inte leder till tillräckligt mycket nya jobb.

Måste arbeta längre

Reinfeldt och Borg slog i dag tillbaka mot kritiken. De berättade under dagens pressträff att det skapats 200 000 nya jobb sedan de tog över makten. Men samtidigt så har sysselsättningsgraden, andelen av befolkningen mellan 15–75 år som arbetar, minskat något. Enligt Fredrik Reinfeldt beror detta på att många av 40-talisterna nu går i pension.

– Man måste ställa frågan om vad som händer med hela befolkningen. Gruppen över 65 år ökar i antal, och ju fler äldre vi får desto mer sänker det vår sysselsättningsgrad. Det har vi försökt möta med insatser för att äldre ska stanna kvar och arbete längre, säger han.

Efter att Stefan Löfven tog över som S-ledare har opinionssiffrorna pekat uppåt och förtroendet för partiets jobbpolitik har ökat. Samtidigt har man vid flera tillfällen kritiserat regeringen för att arbetslösheten är för hög och att näringspolitiken är för passiv.

– Om S med detta vill säga att de vill ta en match om jobben så säger jag: välkomna. Men tala då om hur politiken ska utföras. Från regeringen säger vi: lägre kostnader för att anställa, högre kvalitet i utbildning och mer hjälp att komma in i arbetslivet. S säger tvärt om, säger Fredrik Reinfeldt.

”Fler måste få praktik”

Både Reinfeldt och Borg var dock bekymrade över den höga ungdomsarbetslösheten i Sverige som bitit sig fast på höga nivåer. Sedan valsegern 2006 har siffrorna pekat åt fel håll och kritiken har stundtals varit hård.

– Vi har en stor utmaning i och med att många ungdomar inte kommer in tillräckligt snabbt i arbetslivet. Bland annat är det ett misslyckande att så stor del av varje årskull som lämnar gymnasiet inte har fullständiga betyg eller har hoppar av. Länkarna in i arbetslivet är bland annat det vi tittar på. Fler måste få praktik, fler måste få stöd att visa vad de kan, säger Fredrik Reinfeldt.

”Värsta krisen sedan depressionen”

Även finansminister Anders Borg slog i från sig kritiken om att regeringen är för passiva i jobbfrågan.

– Vi har en väldigt offensiv jobbpolitik, det är därför utanförskapet, sysselsättningen och alla de variablerna utvecklats på ett starkt sätt under de här åren. Vi har gått igenom den värsta krisen sedan depressionen, trots det har vi en starkt arbetsmarknad, starkare än i de flesta jämförbara länder, säger han.