Nyheter

Nu ställs Björklund till svars

Av: 

Carina Bergfeldt

JAN BJÖRKLUND (FP)
JAN BJÖRKLUND (FP)

NYHETER

Klockan nio i dag kommer utbildningsminister Jan Björklund (FP) till utbildningsutskottet i riksdagen.

Där kommer han att utfrågas gällande sin lärarlegitimationsreform.

– Jag tycker att regeringens politik är ogenomtänkt, bristfällig och skapar oro i skolan, säger Miljöpartiets Jabar Amin till Aftonbladet.

2011 introducerade regeringen en ny lärarlegitimation.

Efter avslutad lärarutbildning måste nu varje examinerad lärare arbeta ett introduktionsår för att få en lärarlegitimation och därmed ha möjlighet till tillsvidareanställning. Men introduktionsåret fungerar inte.

Hinner inte klart

Av cirka 180 000 lärare i Sverige är i dag cirka 2 000 legitimerade. Men tanken är att samtliga ska ha legitimation den första juli 2012. En logistisk omöjlighet.

– Jag vill veta vad som händer med de lärarna som inte är legitimerade den första juli. Som det är nu kommer de inte att få anställning och de kommer inte att kunna sätta betyg, säger Jabar Amin.

”Skapar oreda”

Han är en av de som ska ställa utbildningsministern mot väggen i dag.

– Det är så många frågor. Kommer datumet att skjutas upp? Hur länge? Det Jan Björklund gör är att skapa oreda som går ut över eleverna i skolan, säger Jabar Amin.

En annan sak Jabar Amin vill ta upp är fritidspedagogernas situation. De omfattas inte av legitimationsreformen, vilket har föranlett en massiv proteststorm.

”Kommer skjuta upp”

– Vi meddelade den 10 februari att vi kommer att skjuta upp reformen. Den träder inte i kraft den första juli. Vi håller på och tittar på hur länge den behöver skjutas upp, men eftersom det är en ny lag som träder i kraft så vi måste gå till Riksdagen, hälsar Jan Björklunds pressekreterare Eva-Marie Byberg till Aftonbladet.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: