Här kan du andas... in

Foto: Med slangen ringlande runt ansiktet och in i näsan tar Aftonbladets reporter en havsalgdrink i nya syrebaren.
NYHETER

Syre genom näsan och en drink med havsalger. Kan det vara något? Aftonbladet Stockholm testar senaste hälsotrenden på stans första syrebar.

Andas in syre och bli pigg och snygg. Dessutom utlovas lyster i hyn och ökad förbränning. I USA och Japan är det redan många som har köpt konceptet. Nu är det Stockholms tur. Skönhetssalongen Devita har importerat metoden till Sverige.

– Folk är trötta på vanliga ansiktsbehandlingar. De vill ha något nytt, säger Affi Nazari, produktansvarig.

Visst finns det all anledning att vara kritisk till den nya syretrenden. Överläkare Jan Lapins på Karolinska sjukhuset tror inte att metoden har någon verkan alls.

Ingen effekt

– En frisk person har ingen glädje av det här. Kroppen ser till att vi har precis rätt mängd syre i blodet, säger han.

Inom sjukvården är det lungsjuka och hjärtsjuka patienter som ordineras syrgas. Men även om syret inte har någon effekt så blir jag pigg bara av att kliva in i salongen. Bubblande behållare med vätskor i olika färger, en silvrig bardisk och stark belysning ger ett fräscht intryck. Syret andas in via ett munstycke som ser ut ungefär som ett headset från kontoret. Jag känner ingenting där jag ligger och andas.

... men kul är det

Några märkbara resultat blir det inte heller. Min hud ser oförändrad ut när jag tittar mig i spegeln efteråt. Men kul är det. Som att kliva in i en framtida skönhetssalong. En hälsodrink i baren och lite lugn men effektiv andning är nog inte helt fel i höstrusket trots allt.

Syrebar - så funkar det

Jessica Balksjö, Aftonbladet