Skattefusk, valfusk, toblerone, bostadsaffärer

NYHETER

Detta har höga politiker fallit på

Den senaste veckan har regeringen skakats av en rad skandaler. Men det är inte första gången som ministrar hamnat i hetluften.

Aftonbladet.se listar några av de största ministerskandalerna.

Björn Rosengren

Dåvarande näringsministern Björn Rosengren gav i september 1999 en ytterst opassande kommentar om Norge när Telia-Telenor affären gick i kras.

"Norrmännen är ju egentligen den sista Sovjetstaten. Det är så oerhört nationalistiskt? allt är politik", sade han. Direkt efteråt fick han krypa till korset. Han fick be om ursäkt och förklara sig för dåvarande statsministern Göran Persson. Han avgick av familjeskäl i oktober 2002.

Mona Sahlin

Biträdande statsministern tvingades avgå i oktober 1995. Hon köpte Toblerone och blöjor med regeringens bankkort. Sahlin avgick, men gjorde comeback några år senare.

Jan O Karlsson

Han var bistånds- och migrationsminister, tills han avgick i oktober 2003.

"Den där jävla Texasgubben", sade han om USA:s president George W Bush.

Han bjöd kompisarna på kräftskiva - för skattepengar. Han hann dessutom säga "Det får inte handla om någon inställning att hjälpa negrer" i ett möte med Sida och yttrade "nu får det vara slut med alla bögfrågor" efter ett seminarium.

Bosse Ringholm

Under sin tid som vice statsminister lyckades han göra bort sig ordentligt efter en telefonintervju med TV4. Han trodde att han hade lagt på luren men journalisten kunde höra honom säga:

"Jag kan ju se om du går in hos en tobakist i Stockholm här. Många har ju ett draperi och försök komma bakom det draperiet så får du se vad som står där. Där står oftast en illegal spelmaskin. Det är ju inte svårare för kvarterspolisen att gå in och kolla det, men det gör de inte. De är så jävla slöa!" Han tvingades raskt be om ursäkt.

Men det är inte den enda skandalen Bosse Ringholm orsakat. I juni 2004 tog han regeringsplanet hem från Portugal efter EM-matchen mellan Sverige och Italien, för att hinna hem till LO-kongressen. Något som kostade skattebetalarna stora pengar.

Samma år fast på hösten visade det sig att fotbollsklubben Enskede IF, där Bosse Ringholm är ordförande, hade skattefuskat genom att betala svarta löner.

Birgit Friggebo

"Uppenbarligen så finns det någon tradition eller någonting annat som gör att de är mer benägna att snatta och stjäla cyklar och tvätt", sade den dåvarande invandrarministern Birgit Friggebo om Kosovoalbaner.

Laila Freivalds

2006 lämnade Laila Freivalds för andra gången Göran Perssons regering efter en skandal. Första gången fälldes hon av sina lägenhetsaffärer. Andra gången var det efter att hon stängde Sverigedemokraterns hemsida på grund av teckningar föreställande profeten Muhammed.

– Det är till skada för regeringen, till skada för partiet, och för UD. Därför väljer jag att avgå, sade hon när hon avgick.

Ibrahim Baylan

Dåvarande skolministern fick sin plats i SSU:s förbundsstyrelse genom valfusk. Han fick sin plats genom att det anordnades en andra omröstning inom kretsstyrelsen som kallades "klubbmöte". Först i andra vändan vann han. Själv lade han skulden på SSU-distriktet Västerbotten som "gått ut med ett felaktigt datum".

Ines Uusmann

Dåvarande kommunikationsministern avgick i oktober 1998.

"Kan man flyga till månen så borde man väl kunna bygga en tunnel på ett miljösäkert sätt", sade hon när vattnet vid Hallandsåsen var odrickbart och boskap nödslaktades.

Susanna Vidlund