Så billigt tar du körkortet

NYHETER

Välj rätt körskola – spara tusenlappar

1 av 2 | Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
GODKÄND MED GLANS Francisco Briffa, 19, får den sista finslipningen av Jeanette Jedbäck på Globens trafikpedagoger i Stockholm. Han tog 22 lektioner, la ut cirka 17 000 kronor – och två dagar senare klarade han uppkörningen med glans. Priset för körkortet varierar: allra dyrast är det i storstäderna.

Sommartider – körkortstider.

Men priset för den åtråvärda lappen varierar kraftigt.

Det visar Aftonbladets jämförelse.

Vi ringde runt till sexton trafikskolor, från Kiruna i norr till Malmö i söder.

Dyrast är det att ta körkort i Stockholm och Göteborg medan ett körkortskrig håller nere priserna i Malmö. I Stockholm kostar körkortet 20 040 kronor, i Göteborg 19 945 och i Malmö 16 165 kronor.

Billigast är det att ta körkort i Falun och Umeå: 11 705 respektive 12 465 kronor.

– Det här är ingen överraskning. Det blir alltid dyrare i storstäderna jämfört med i mindre städer, säger Niklas Thorslund på Motormännens riksförbund.

Bilvana i landsorten

– Jag tror att många elever kommer helt utan körvana till trafikskolorna i Stockholm. På landsorten är man mer uppväxt med bil och har suttit mer bakom ratten när man börjar. Därför klarar man av att köra upp tidigare.

Aftonbladets prisjämförelse bygger på trafikskolornas egna uppgifter.

De har fått uppge hur många körlektioner eleverna i snitt måste ta innan de är klara för uppkörning.

Antalet varierar kraftigt: från 18 till 40.

Även lektionspriserna skiljer sig rejält. Från 300 kronor till 690 kronor.

Också teoripaketen kostar olika mycket: från 700 till 1 900 kronor.

Andra saker som påverkar hur mycket körkortet kostar är halkbana (obligatorisk), hyra av uppkörningsbil och Vägverkets avgifter.

Dyrt för privatister

Som extra jämförelse har vi, tillsammans med Motormännen, beräknat hur mycket körkortet kostar för den som väljer köra helt privat. Många ungdomar kör med mamma eller pappa för att spara pengar, men det visar sig att körkortet blir dyrt i alla fall: drygt 16 000 kronor (beräknat på att man övningskör 500 mil).

– Helst bör man köra närmare tusen mil för att få samma körkunskaper som i en trafikskola, säger Niklas Thorslund.

Ett annat sätt att ta körkort är intensivkurs på fem eller tio dagar, med övernattning. Man kör då koncentrerat och varvar körning och teori. Den som väljer en intensivkurs bör helst ha kört lite innan, annars kan det bli drygt att hinna med. ”Vår” intensivskola kostade 13 965 kronor.

Varning för små paket

Många trafikskolor erbjuder i dag olika sorters paket om 7, 10, 20, 30, 40 körlektioner. Lektionspriset kan då vara flera hundralappar billigare än ordinarie taxa.

– Jag avråder från att hoppa på de allra kortaste paketen. Det slutar nästan alltid med att man inte klarar uppkörningen, säger Niklas Thorslund.

Sven-Anders Eriksson