Lyckosam jakt för kungen och prinsen

NYHETER

Både kung Carl Gustaf och prins Carl Philip hade jaktlycka och fällde varsin älg under årets kungajakt på västgötska Halle- och Hunneberg på onsdagen.

Kung Carl XVI Gustaf fällde en kviga med ett välriktat skott. Prins Carl Philip sköt visserligen en älgtjur på 40 meters avstånd, men behövde två skott.

Den traditionella kungliga älgjakten startade vid sextiden på morgonen i de natursköna platåbergen vid Vänerns sydspets. Frosten gav till en början ett vintrigt landskap men bilden ändrades snabbt när solen gick upp.

”Trevlig” jakt

Blodlönnens bronsröda höstblad täckte en gräsmatta som fortfarande var näst intill sommargrön. I en sådan miljö trivdes den natur- och jaktintresserade kung Carl XVI Gustaf.

Kungen skrattade när TT undrade om det var en framgång att han själv fick nöja sig med en kviga medan prinsen fällt ett ung älgtjur.

– Nä, men det är väl att trevligt när det går bra. Men vi har ju bara haft den här förmiddagen på oss, säger kungen.

Sammanlagt fälldes sju djur totalt, fyra unga tjurar, två hondjur och en kronhjortkalv.

Vilken är den främsta tjusningen med jakten?

– Att vi har det väldigt trevligt tillsammans och är ute i naturen under så underbara förhållanden som vi har i dag. Hela samvaron tillsammans tycker jag är väldigt sympatisk och trevlig.

Vilket är kungens bästa jaktminne?

– Det går inte att svara på. Alla frågar detta men det går inte att svara på efter alla dessa 40 år. Det är från fåglar till älgar till allt möjligt. Det är väldigt svårt att...det har hänt så mycket under årens lopp.

Pappa skarpast

På frågan om han vet hur många älgar han fällt under alla jaktår, svarar han snabbt:

– Nej! Absolut ingen aning.

Möjligen kan man spåra en viss antagonism mellan far och son när det gäller vem som är bäste jägaren.

– Det beror på tillfället, nä, jag vet inte. Pappa har ju stor erfarenhet, jag får väl säga att han är den skarpare, säger Carl Philip.

I en jakt för några år sedan fällde prinsen fem älgar. Kungen fick nöja sig med två.

– Ja, det stämmer.

Det lade prinsen på minnet?

– Javisst.