Hundkiss – rena rama rostfällan

NYHETER

Malmös hundar är rena lyktstolpsmarodörerna.

Hundarnas förkärlek för att kissa på stolpar får stolparna att rosta och i värsta fall rasa samman.

Foto: Emma Ingolf, 26, leker med hundarna Vilja, Nikita och Wilma. ”Eftersom våra hundar är tikar så är stolpkissandet inget större problem. De lyfter inte på benet som hanhundar”, säger Emma.

– Jo, det är helt klart ett problem. Det är därför vi behandlar lyktstolparna i Malmö med järnglimmerepoxy, som är ett slags rostskyddsfärg, säger Johnny Clausen, belysningsansvarig i Malmö kommun.

Sedan åtta år tillbaka behandlas kommunens nya lyktstolpar med rostskyddsfärgen. Vart fjärde år gör man dessutom en total inventering för att förhindra att gamla stolpar blir så genomrostade att de rasar.

Mindre risk

– Sedan platsgjuter vi alla stolpar i Malmö till skillnad från i många andra kommuner. Så risken att stolparna rostar sönder är mindre här, säger Johnny Clausen.

Kissande människor

På många håll i Sverige har man även stora problem med kissande människor, även om dessa kanske inte har lika stor fäbless för stolpar som våra fyrbenta vänner.

– Nä, kissande människor håller sig ju ofta till portuppgångar och buskar och sånt. Så det är ju mindre problematiskt för lyktstolparna, men det är ju inte speciellt trevligt, säger Johnny Clausen.