Pilot hyllas som hjälte

NYHETER

”Det är tack vare honom som vi lever”

Foto: Planet som var på väg från Egypten till Polen tvingades nödlanda i höjd med Turkiet. Tack vare pilotens och resten av besättningens agerande uppstod aldrig panik på planet.

Piloten räddade livet på 156 passagerare.

Nu hyllas norske Erik som hjälte i Polen.

– Det är tack vare honom som vi lever, säger en passagerare till polsk tv.

På väg från semesterorten Hurghada i Egypten hem till Warszawa i Polen uppstod problem sent i går kväll.

I höjd med Istanbul tvingades besättningen nödlanda. Det kunde ha slutat i en katastrof.

Landningshjulen fungerade inte och flyget, ett MD-83-plan från egyptiska flygbolaget AMC Airlines, gled på buken in vid sidan av en landningsbana på Ataturk international airport. Planets bakre del fattade eld men samtliga 156 polska passagerare klarade sig ur i sista stund.

Stod i lågor

– Hela bakre delen av planet stod i lågor. Vi stannade tio meter från en stor jordhög. Hade inte den norske piloten klarat av att stanna kunde det ha lett till en stor katastrof. Barn skrek men nödutgångarna öppnades snabbt och vi kunde ta oss ut, berättar två av passagerarna för alert.pl, enligt norska VG Nett.

Nu hyllas den norske piloten Erik.

– Han är en hjälte för alla i dag, säger en talesman för flygbolaget till VG Nett.

Tack vare pilotens och besättningens agerande i samband med den dramatiska nödlandningen uppstod aldrig panik ombord på planet.

Ingen panik

– Först gick ljuset, sedan slutade luftkonditionering att fungera så det blev väldigt varmt och kvavt därinne. Besättningen betedde sig som om ingenting hänt och informerade oss om nödlandningen i sista stund. Kaptenens lugna och professionella röst var helt otrolig, säger en kvinnlig passagerare till polsk TV.

– Därför hann ingen drabbas av panik.

Enligt den polske konsuln i Istanbul Marcin Wilczek fick fem passagerare lättare skador men flera har chockats svårt.

I Norge vet man fortfarande inte vem den norske piloten är, men kollegorna är stolta över hans insats.

– Det är självklart alltid trevligt att få skryta över att en pilot har gjort ett bra jobb. Men det viktigaste är inte om piloten är norsk eller utländsk, utan att allt går bra, säger Jan Dieset i Norska pilotförbundet till VG Nett.