Kadhammar: Bhuttos maktspel gick snett

NYHETER

- nu knakar Pakistan i fogarna

1 av 4 | Foto: Bhuttos återkomst är en saga Som en frälsare återvände Benazir Bhutto till sitt hemland som en del av ett maktspel med general Musharraf som medspelare. Men attacken i Karachi visade att drömmen om en enkel lösning på Pakistans politiska problem är en saga. Bhutto kommer att behöva mycket mod i framtiden.

Tecknen fanns där långt tidigare men Benazir Bhutto valde att ignorera dem, liksom så många i Pakistan och omvärlden.

För ett par veckor sedan sa en talibansk ledare, Baitullah Mehsood, i Pakistan att han skulle sända självmordsbombare och döda Bhutto om hon vågade landa i Karachi.

När bomberna detonerade igår kväll kanske det var Mehsoods ord som besannades. Eller var det så?

Benazir Bhuttos man gick omedelbart ut och anklagade en "säkerhetstjänst".

Var det så?

Vi kanske aldrig får veta vem som orsakade över hundra människors död, vem som var handen bakom de sönderslitna kropparna, blodet och de förtvivlade skriken. Här vore det lätt att också skriva: vem som sprängde de förhoppningar som förknippades med den vackra, västvänliga Bhuttos återkomst från landsflykten.

Som en frälsare

Vi vill så gärna se det enkla dramat. Den pressade generalen Pervez Musharraf såg sin makt erodera, han tvingades att försiktigt återinföra något slags demokrati i Pakistan, Bhutto återvände som en frälsare för att bekräfta att ordningen återställdes.

Men hennes återkomst var en uppgörelse inom den styrande eliten.

Demokrati?

General Musharraf tog makten i en kupp. Denne mäktige man med alla sina soldater, med sin atombomb och allt stöd han kan begära från USA förmådde ändå inte behålla greppet över sin nation på 160 miljoner invånare.

Bhuttos återkomst kunde rädda hans ämbete, i utbyte mot att hon får kandidera till premiärministerposten i de planerade valen.

Demokrati?

Politisk klan

Benazir Bhutto stammar från en politisk klan. Hennes far ledde en gång detta oroliga land, han anklagades för valfusk, störtades, och hängdes av en annan general, Zia ul-Haq.

Det var 1979. Nio år senare försvann ul-Haq själv, i en flygolycka där omständigheterna fortfarande är oklara.

Demokrati?

Benazir Bhutto steg till makten men tvingades fly landet efter korruptionsanklagelser både mot henne själv och hennes man. Denna misstänkta brottslighet viftade general Musharraf bort när han behövde henne.

Sällan har orden demokrati och lagligt styre varit så opassande som när vi talar om Pakistan, Musharraf och Bhutto.

Hennes återkomst var ett maktspel på hög nivå, men tecknen fanns på att spelet inte skulle gå smärtfritt.

Varför kraschade en följehelikopter när general Musharraf för några dagar sedan besökte Kashmir? Vittnen såg att en av motorerna brann innan helikoptern slog in i en bergssida.

Hur kunde det vara möjligt för attentatsmän att beskjuta generalens flygplan när det i juli lyfte från en militär flygplats i Rawalpindi, Pakistans maktcentrum?

Benazir Bhutto landade i går i ett land som har kärnvapen och en enorm armé, men som knakar i sina fogar.

General Musharraf har försökt ta kontrollen över de laglösa stamområdena som gränsar till Afghanistan; där tror man att Usama bin Ladin gömmer sig. Generalen har inte lyckats och ju mer han har försökt desto osäkrare har hans egen ställning blivit.

Benazir Bhutto landade på flygplatsen i Karachi som en symbol för demokrati.

Scenbyte

Vi vill så gärna tro att det kan vara så lätt. Världen borde vara så entydig. Den allt mer maktlöse generalen är på väg ut. Scenbyte. In träder en vacker dam, pakistansk muslim och västerlänning på samma gång. Hon lovar demokrati och stöd åt USA.

Det kunde ha blivit en vacker saga.

Det var en saga.

Benazir Bhutto visade stort personligt mod när hon trots varningar insisterade på att åka i kortege genom jättestaden.

Hon behöver mycket mod även i framtiden.