Knapp orange seger i Ukraina

NYHETER

... om inga oväntade allianser uppstår

1 av 2 | Foto: Tymosjenko.

Jusjtjenko–Tymosjenko-sidan vann med knapp marginal söndagens nyval i Ukraina enligt vallokalsmätningar.

Oavsett segrare väntas dock resultatet innebära nya uppslitande förhandlingar mellan de två huvudlägren.

Långsamt och jämnt – och med sedvanliga anklagelser om valfusk – räknas rösterna efter parlamentsvalet i Ukraina.

Landets västvänliga krafter har utropat sig till segrare, trots en allt tunnare marginal.

Koalition

– I morgon bitti ber jag presidenten om att vi ska börja bilda en koalition, sade förra premiärministern Julia Tymosjenko i tv på måndagen sedan vallokalsundersökningar i söndags gett henne och president Viktor Jusjtjenko segern.

Men marginalen var knapp – vissa undersökningar talade om endast ett mandats övervikt för partierna Bjut och Vårt Ukraina.

Och inte blev den bredare heller när det faktiska rösträknandet började visa att det lilla Socialistpartiet trots allt skulle få plats i parlamentet, radan.

När knappt 85 procent av rösterna hade räknats på måndagseftermiddagen var förhållandet mellan blocken endast några få procentenheter, till orange fördel, vilket kan innebära att Lytvyn-blocket – som inte officiellt valt sida mellan parterna – får en helt avgörande vågmästarroll.

Misstänkt valfusk

Att de partier som stöder premiärminister Viktor Janukovytj sakta men säkert knappade in under måndagens rösträkning, samtidigt som den gick oerhört långsamt i hans starkaste fästen har väckt misstankar om oegentligheter.

President Jusjtjenko beordrade snabbt att dröjsmålet ska utredas.

”Jag är oroad över det försenade räknandet i östra och södra Ukraina” meddelade han i ett uttalande på sin webbplats.

Valobservatörerna från Europeiska samarbets- och säkerhetsorganisationen (OSSE) hade dessförinnan dock inte haft något att anmärka på.

”Mötes- och yttrandefriheten respekterades. Valdagen var lugn och röstandet och rösträknandet har i allmänhet genomförts välordnat och öppet” sade OSSE i ett uttalande, enligt Reuters.

Ny chans för orange

En majoritet för Bjut och Vårt Ukraina skulle ge de orangea krafterna en andra chans att driva igenom den väst- och reforminriktade politik som utlovades efter revolutionen 2004. Förra gången höll samarbetet mellan Jusjtjenko och Tymosjenko endast i nio månader.

Efter den sistnämndas starka frammarsch i valet – upp med nästan tio procentenheter – finns samtidigt farhågor om en ny splittring framöver.

– Tymosjenko har ambitioner. Hon vill bli premiärminister som ett avstamp inför nästa presidentval. Ju närmare vi kommer det valet, ju större kommer splittringen att bli, spådde analytikern Ivan Presnjakov för nyhetsbyrån AFP.

Wiktor Nummelin/TT