Inga fler lägenheter – trots bostadsbrist

NYHETER

Byggandet i Malmö har i princip upphört enligt alarmerande rapport

Foto: Förorten Annestad utanför Malmö är ett av de få områden som det byggs bostäder i. Här byggs just nu 1 500 lägenheter.

Bostadsbyggandet i Skåne har avstannat. Samtidigt råder akut bostadsbrist, framförallt i Malmöområdet.

– Detta är synnerligen allvarligt, och ett hårt slag för regionen, säger Johan Klintberger på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, avslöjar att byggandet av flerbostadshus i stort sett upphört i Skåne sedan årsskiftet.

Att en minskning skulle komma var väntat, i och med att regeringens beslut att avskaffa de generella bostadssubventionerna. Men omfattningen, att byggandet i stort sett har avstannat helt, chockerar.

– Det fruktansvärt upprörande. Enligt våra beräkningar står 45 000 ungdomar i Sverige utan bostad i dag. Man klämmer in sig 3–4 personer i en liten lägenhet, bor kvar hos föräldrarna eller tvingas hyra rum. Och hur kul är det när man är 22 år, att bo hemma hos en främmande människa, säger Johan Klintberger.

Inget intesse

Malmöregionen har länge fungerat som föregångare och motor i den skånska ekonomin. 3320 lägenheter i flerbostadshus började byggas under 2006. I år ser det ut att bli några hundra som bäst. Detta samtidigt som befolkningen ökar med uppemot 6 000 personer per år.

– Ja, det är inte utan att man känner sig defaitistisk. Vi kan inget göra, det finns inga byggherrar som är intresserade av att bygga bostäder, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande i Malmö, kommunalrådet Anders Rubin(s).

Han menar att byggstoppet, förutom regeringens politik, orsakats av att byggindustrin är överhettad. Samtliga byggherrar har fullt upp med arena-, köpcentra- och Citytunnelbyggen. Det finns varken folk eller intresse för att bygga bostäder.

– Just nu går det inte att intressera någon för att bygga bostäder. Vi har byggplaner och de skulle kunna börja bygga i morgon om de hade velat, men de vill inte, säger Rubin.

2 355 nya lägenheter

Området Annestad i Bunkeflostrand är ett pågående projekt, som totalt kommer att erbjuda Malmöborna cirka 1 500 nya lägenheter, både bostads- och hyresrätter.

MKB bygger bostäder i kvarteret Svante, vid Värnhems nya upplevelsecentra. Det blir cirka 225 lägenheter som kommer att upplåtas som hyresrätter. Beräknad inflyttning våren 2008.

Flagghusen i Västra hamnen byggs av 13 olika byggherrar. Totalt blir det sexton fastigheter och 600 lägenheter, både bostads- och hyresrätter.