Hårdare regler för sjukskrivning

Av: Caroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jobba dagen efter blindtarmsoperationen, säger socialstyrelsen

Många sjukskrivningstider halveras.

Andra försvinner helt.

Den som inte har ett tungt jobb kan vara tvungen att hoppa ur sängen och jobba dagen efter en operation.

Ryggskott? Då har du en vecka på dig att börja jobba igen om du jobbar på kontor. Annars max två veckor om du har ett tungt jobb.

Tidigare var sjukskrivningstiden 207 dagar.

Drabbas du av lunginflammation bör du kunna jobba igen efter två veckor, mot tidigare fem veckor.

– Vägledningen som vi ger ut idag är ett stöd när läkaren ska göra en individuell bedömning i mötet med patienten. Erfarenheten visar att en väl avvägd aktivitet ofta är gynnsamt för tillfrisknandet, säger Bo Lindblom, chef vid socialstyrelsens hälso- och sjukvårdsavdelning.

Stoppa fusk

Bakgrunden till de nya rekommendationerna är också att man hittat stora brister i hanteringen idag.

I klartext misstänkt fusk.

Och det kallas inte regler utan vägledning och beslutsstöd för läkare och försäkringskassa.

– Sjukskrivning ska vara en aktiv åtgärd som ska användas med samma medvetenhet och systematik som andra behandlingar. När sjukskrivning ses som en aktiv åtgärd blir det också lättare att göra tidiga insatser för dem som riskerar att bli långtidssjukskrivna.

Jobba dagen efter operation

Gallsten, blindtarmsoperation och andra ingrepp med så kallad laparoskopi, titthålskirurgi, kräver normalt ingen sjukskrivning alls om den som drabbas har ett jobb utan fysisk belastning, menar den grupp läkare som deltagit i arbetet att ta fram de nya riktllinjerna.

Kvinnor som drabbas av bröstcancer bedöms kunna jobba igen efter 2-3 veckor. Män som drabbas av prostatacancer kan sjukskrivas i upp till sex veckor efter en operation. Allt förutsatt att cancern inte spritt sig.

Inte heller den som går in i väggen och får diagnosen utmattningssyndrom ska sjukskrivas, om det inte handlar om svåra fall med sömnstörningar och andra symptom. Idag är den genomsnittliga sjukskrivningstiden nästan fyra månader.

Flertalet gravida kvinnor med bäckensmärtor och framför allt med ryggsmärtor förutsätts ha en mer eller mindre bibehållen arbetsförmåga och där rekommenderas noll dagars sjukskrivning.

90-tal nya regler

Det handlar sammanlagt om ett 90-tal nya rekommendationer för lika många åkommor. Du hittar hela listan i länken här intill.

När det gäller psykiska sjukdomar kommer de nya diagnoserna att publiceras först i årsskiftet.

Reglerna gäller från mars nästa år och handlar om den tid man kan vara sjukskriven med ersättning.

Organisationen Allmänna patientföreningen är försiktigt positiv.

– Jag tycker att det många gånger kan vara motiverat att man drar ner på sjukskrivningarna, säger vice ordförande Anders Magnusson.

– Det är min privata uppfattning, men det har gått lite inflation i det. Men varje fall måste bedömas för sig, naturligtvis.

Publicerad:

LÄS VIDARE