Flera har gripits för journalistmordet

NYHETER

Aftonbladet.se ger en tillbakablick på året som gått

1 av 4 | Foto: Anna Politkovskaja sköts till döds utanför sitt hem i Moskva den 7 oktober 2007.

Den 7 oktober 2006 sköts Anna Politkovskaja, 48, till döds utanför sitt hem i Moskva.

Ett år senare sitter flera personer häktade, misstänkta för inblandning i mordet.

En av dem är en tidigare kandidat till den tjetjenska presidentposten.

Detta har hänt:

Vid 16-tiden lördagen den 7 oktober parkerade Anna Stepanovna Politkovskaja sin bil utanför huset på Lesnajagatan 8 i Moskva. Hon bar in flera matkassar i trapphuset, tog hissen upp till sjunde våningen med hälften av kassarna och återvände ner igen. Där väntade mördaren.

När hissdörrarna öppnades på bottenvåningen sköts Anna Politkovskaja på nära håll med flera skott. Intill hissen hittades fyra hylsor tillsammans med det slängda mordvapnet, en makarovpistol.

En övervakningskamera i trapphuset fångade mördaren på bild – en lång, ung man klädd i mörkt och med ansiktet dolt under en keps. Han försvann från brottsplatsen i en Moskvaregistrerad Mitsubishi.

Med hjälp av övervakningsbilderna togs en fantombild på mördaren fram.

Det stod snart klart att han inte var ensam. En övervakningskamera inne i en matbutik registrerade hur två personer, mördaren och en kvinna i 30-årsåldern, skuggade Anna Politkovskaja. Ytterligare tre personer sägs ha setts i hennes närhet strax innan dödsskotten.

Egen mordutredning

Mordutredningen kom snabbt igång. Under natten mot söndagen fanns polis och personal från åklagarmyndigheten på plats på Novaja Gazetas redaktion på Potapovskijgränden där Anna Politkovskaja arbetade. Utredarna tog med sig hennes dator och andra dokument som fanns på hennes skrivbord. Även lägenheten på Lesnajagatan genomsöktes.

Under eftermiddagen och kvällen samlades människor på trottoaren utanför journalistens hus, lade ner blommor och tände ljus.

Chefredaktören på Novaja Gazeta meddelade att tidningen skulle inleda en egen, parallell mordutredning.

Politiker och organisationer runt om i världen fördömde dödsskjutningen. Däribland det amerikanska utrikesdepartementet, Europarådet, Reportrar utan gränser. Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt stämde in i kören.

Söndagen den 8 oktober meddelade den ryske riksåklagaren Jurij Tjajka att han personligen tar ansvar för mordutredningen.

Två huvudspår trädde fram. Det ena var ”Tjetjenienspåret”. Anna Politkovskaja var i samband med mordet på väg att publicera känsligt material om tortyr och förföljelse mot människor i den ryska delrepubliken. Det andra spåret gick ut på att mördarna ville smutskasta president Putin. Att en av landets mest kända och respekterade journalister mördas mitt på blanka dagen är ingenting en redan kritiserad ledare önskar sig. Flera medier noterade att Anna Politkovskaja sköts till döds på Vladimir Putins födelsedag.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB pekades också ut som möjlig beställare av mordet.

Putin uttalade sig

Måndagen den 9 oktober uttalade sig president Vladimir Putin, på besök i Tyskland, om mordet. ”Det här är fullständigt oacceptabelt, detta fruktansvärda brott skadar Ryssland och måste klaras upp”, sa Putin i en intervju med den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung.

Samtidigt förminskade han Anna Politkovskajas gärning som journalist:

”Förmodligen var hon mer känd i människorättskretsar och i massmedierna i väst. I det sammanhanget tror jag att en av dagens tidningar hade rätt när de konstaterade att mordet på Politkovskaja orsakade betydligt större skada för den sittande makten i allmänhet och den tjetjenska ledningen i synnerhet än vad hennes rapportering gjorde.”

Tisdagen den 10 oktober begravdes Anna Politkovskaja på Trojekurovskijkyrkogården i Moskva. Tusentals människor kom för att ta avsked. Bland de sörjande fanns många vanliga Moskvabor men även en lång rad ryska politiker och journalister. Bland utländska gäster märktes de amerikanska och svenska Moskvaambassadörerna. Även Aftonbladets informationsdirektör Olof Brundin fanns på plats. På redaktioner runt om i Europa hölls en tyst minut för den mördade journalisten.

Den sista artikeln

Torsdagen den 12 oktober publicerade Aftonbladet och Novaja Gazeta Anna Politkovskajas sista artikel som blev klar strax före hennes död. Texten handlade om tortyr och övergrepp i Tjetjenien. Politkovskaja hade bland annat kommit över bilder där en man blir svårt misshandlad av tjetjensk polis.

Den 27 november blev det känt att medarbetare på tidningen Novaja Gazeta har hotats till livet, bland annat på grund av den utredning tidningens journalister själva driver om mordet.

På en presskonferens den 5 december meddelade riksåklagaren Jurij Tjajka att möjligheterna att få fast Anna Politkovskajas mördare är goda. Ett par dagar senare sa president Vladimir Putin i en intervju att utredningen nått sina första resultat och att Rysslands allra bästa brottsutredare är inkopplade.

Den 12 december tilldelades Anna Politkovskaja postumt svenska Reportrar utan gränsers pressfrihetspris för sitt arbete.

Samma dag avslöjade hennes kollega på tidningen Novaja Gazeta nya uppgifter i mordutredningen. Enligt reportern Vjatjeslav Izmajlov kan mördarna finnas i kretsen kring Ramzan Kadyrov, i dag Tjetjeniens president. I somras avslöjade Anna Politkovskaja obekväma uppgifter om hur personer i presidentens krets använt den tjetjenska befolkningens pengar för att bekosta sitt eget lyxliv.

Tio personer greps

Juni 2007. Boken ”För att” gavs ut i Ryssland. I boken finns vännernas och arbetskamraternas minnesord men framförallt Politkovskajas samlade och artiklar och texter om kidnappningar, tortyr och övergrepp i Tjetjenien, om gisslandramat på Dubrovkateatern i Moskva och om tragedin på skola nummer ett i Beslan. ”För att” var den första bok av Anna Politkovskaja som gavs ut även i hennes hemland.

Den 27 augusti 2007 meddelade riksåklagaren Jurij Tjajka att tio personer gripits, misstänkta för inblandning i mordet på Politkovskaja. Bland dem fanns yrkeskriminella från Tjetjenien men också personer inom säkerhetstjänsten och polisen. Utredningen kritiserades senare för att ha läckt ut namnen på de misstänkta till journalister, något som enligt kritikerna kunde skada utredningen.

Den 13 september greps Sjamil Burajev i Moskva, misstänkt för att ha organiserat mordet på Anna Politkovskaja. Tidigare tillhörde han makteliten i Tjetjenien och ställde 2003 upp i det tjetjenska presidentvalet. Den 21 september delgavs Burajev misstanke om medhjälp till mord.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland