Minst 43 döda när fartyg kapsejsade

NYHETER

Ytterligare 36 personer saknas efter fartygsolycka i Egeiska havet

1 av 2 | Foto: Många döda En båt överfylld med flyktingar kapsejsade i Egeiska havet väster om Turkiet i hårt väder. 85 personer befann sig ombord, bara sex har räddats.

En femton meter lång båt överfylld med flyktingar kapsejsade i går i hårt väder utanför Turkiets västkust.

79 personer befaras ha omkommit i olyckan.

Enligt uppgifter från ett fåtal överlevande befann sig 85 personer ombord på båten. Bara sex personer har påträffats levande. 43 dödsfall har bekräftats och ytterligare 36 saknas fortfarande.

– Vi försöker hålla hoppet uppe men möjligheten att hitta fler överlevande minskar stadigt, säger Orhan Sefik Guldibi från de lokala turkiska myndigheterna i Seferihasar, söder om kuststaden Izmir.

Flyktingar

Passagerarna var mestadels flyktingar av somaliskt, irakiskt och palestinskt ursprung, som var på väg till någon av de grekiska öarna i den egeiska skärgården.

De samlades i Izmir i lördags kväll och klev ombord på båten i skydd av mörkret. Båten kapsejsade cirka två timmar efter avgång.

Båtar och helikoptrar deltog i sökandet efter fler överlevande, men operationen försvårades av det alltjämt hårda vädret.

Ökad patrullering

Tusentals immigranter från Asien och Afrika tar sig till Europa via Turkiet varje år. Rutten från Turkiet till någon av de tusentals grekiska öarna är svårövervakad. Grekland har kritiserat Turkiet för att man inte ansträngt sig tillräckligt att stoppa flyktingflödet. Även EU har på olika sätt pressat på Turkiet att ta tag i flyktingproblemet på allvar.

Turkiet har också ökat patrulleringen längs den egeiska kusten och medelhavskusten, men båtar slinker ändå igenom. Människosmugglarna opererar på natten för att inte upptäckas och höjer verksamheten på vintern när de turkiska stränderna och kusterna är som mest tomma på folk.

Men på vintern är det å andra sidan vanligare med hårt väder, och eftersom smugglarna ofta använder gamla och odugliga fartyg är det inte ovanligt med olyckor.

Flera olyckor

På måndagen rapporterades även att 40 afrikaner omkommit utanför Senegals kust i västra Afrika. Båten lämnade ön Diogue i södra Senegal i slutet av november med 130 människor ombord. Endast 90 av dem fanns kvar när båten i lördags gick på grund norr om Senegals huvudstad Dakar.

Och ytterligare 50 människor saknas sedan en migrantbåt sjönk utanför Västsaharas kust i lördags. Den marockanska marinen lyckades rädda sex av passagerarna.