Ny skandal hotar SSU

NYHETER

SSU skakas av något som kan utvecklas till ännu en skandal. Distriktet i Värmland anklagas för att ha försökt fuska till sig bidrag.

Lagom till SSU:s kongress i nästa vecka, då förbundet bland annat ska välja ny ordförande, avslöjas ännu en skandal inom förbundet. Enligt nätsidan Politikerbloggen misstänks SSU-distriktet i Värmland för att ha försökt lura sitt eget förbund på tiotusentals kronor.

En centralt placerad källa inom SSU bekräftar för TT att så är fallet. Fusket rör sig om bidrag för studiecirklar. Enligt TT:s källa upptäcktes fusket när förbundet gick igenom distriktets redovisning för 2006.

– Samma personer har gått exakt samma studiecirklar två år i rad, både 2005 och 2006. Utbetalningarna till distriktet har stoppats, säger TT:s källa.

”Ryktesspridning”

SSU:s förbundssekreterare Mattias Vepsä tillbakavisar uppgifterna om att det finns misstankar mot Värmlandsdistriktet.

– Jag har ingen misstanke, säger Mattias Vepsä.

TT: Stämmer det att distriktet inte fått sina pengar?

– Jag har ingen detaljkunskap om det.

Mattias Vepsä menar att det hela rör sig om ryktesspridning inför SSU:s kongress.

– Det riktas anklagelser inom SSU nu. Det är ryktenas tid. Jag tror att saker och ting förstoras upp i ett pressat läge. Det är som med viskleken: någon säger något och så förstoras det upp. Någon har fått för sig att det har med fusk att göra, säger Mattias Vepsä.

Förra ordföranden Anna Sjödin tvingades avgå i december 2006 som ett resultat av det beryktade krogbråket på Stockholmskrogen Crazy Horse. Förra året avslöjades också fusk med medlemssiffror inom flera av SSU-distrikten. Bland annat fick SSU i Kalmar betala 440 000 kronor för felaktiga bidrag under 2000-talet.

Läs tidigare artiklar om SSU:

TT