Slipp bilköer – köp ett tefat

NYHETER

För 600 000 kronor kan du flyga över trafiken

Foto: prototypen Farkosten M200x togs fram första gången 1989. I dag kan du köpa den nya M200G - för drygt en halv mille.

Har du tröttnat på bilköer och trafikljus?

Snart kan du köpa dig ett eget tefat – och flyga över trafiken.

M200G Volantor har redan börjat tillverkas – och kan komma att kosta runt 600 000 kronor.

Det amerikanska företaget Moller International har börjat tillverkningen av den flygande farkosten M200G Volantor, uppger företaget i ett pressmeddelande.

Tefatet har plats för två personer och drivs av åtta motorer – och har en topphastighet på cirka 80 km/h. Farkosten utnyttjar den så kallade markeffekten och flyger fram cirka tre meter över markytan, enligt pressmeddelandet.

– Den är inte en svävare, men är lika lätt att använda, säger Paul Moller, som står bakom företaget som gör farkosten, i pressmeddelandet.

Företaget uppger att de sex första skroven började tillverkas i juni och att kostnaden för farkosten kan komma att bli så låg som 90 000 dollar (cirka 600 000 kronor).

Stämda

Moller Internationals utsagor om farkostens prestanda har tidigare ifrågasatts.

2003 stämdes Moller International av The United States Securities and Exchange Commission, som anklagade Paul Moller för att ha sålt oregistrerade aktier i företaget till investerare.

Företaget skulle också ha ökat intresset för aktierna genom falska och missledande uttalanden om att Moller International skulle listas på New York-börsen och på Nasdaq. Företaget skulle också ha gjort falska utsagor om patent som Moller International hade.

”I slutet av 2002 har Moller International efter 40 års produktutveckling lyckats skapa en prototyp som kan sväva cirka fem meter över marken”, stod det i stämningsansökan.

Moller International gjorde upp i godo och gick med på att betala böter på 50 000 dollar (338 000 kronor).

David Nannini Nilsson