Nyheter

Sahlin till attack mot Göteborgs starke man

Av: 

Caroline Olsson

NYHETER

Sågar Göran Johanssons förslag om kollektiv utvisning av flyktingar som smugglats till Sverige. Billström: Det är pinsamt

Mona Sahlin avvisar helt Göran Johanssons förslag om kollektiv utvisning.

– Den enskilde måste ha rätt att få sitt skyddsbehov prövat, säger Sahlin i en kommentar.

Hon kräver också lagstiftning för att få fler kommuner att delta i flyktingmottagandet.

Göran Johansson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, vill utvisa alla flyktingar som smugglats in i Sverige och sedan sökt asyl.

– Om vi inte gör det, så innebär det att folk betalar för att komma hit. Jag tycker att vi ska ta emot flyktingar i Sverige. Det är det mänskliga behovet som ska styra, inte vem som har råd att betala en smugglare, säger Johansson till SR Ekot.

– Att tjäna pengar på människors olycka måste bekämpas på alla sätt.

Bakgrunden är statistiken som säger att en stor majoritet av irakierna som kommer till Sverige illegalt.

Många av flyktingarna får hjälp av människosmugglare och Göteborg är tillsammans med Malmö, Södertälje och Botkyrka en av de kommuner som tar emot flest flyktingar i hela landet.

10.000 dollar

Enligt Johansson accepterar man i praktiken smugglarnas arbete om det resulterar i att flyktingen får stanna i Sverige. Sveriges Radios ”Kaliber” avslöjade nyligen att priset för att smugglas från Irak till Sverige är cirka 10.000 dollar.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin håller med Göran Johansson om att människosmuggling är ett vidrigt profiterande på utsatta människors behov av hjälp.

Tar helt avstånd

Men hon tar helt avstånd från hans förslag om utvisning av alla som tagit sig till Sverige med hjälp av människosmugglare.

– Jag har pratat ofta med Göran Johansson och jag har full förståelse för Göteborgs situation. Men slutsatsen kan aldrig vara att behandla de flyktingar som blivit utsatta för smuggling kollektivt, säger Sahlin.

– Den enskilda flyktingen måste ha rätt att få sitt skyddsbehov prövat och bedömt utifrån sin individuella situation. Det finns internationella åtaganden om asylrätten som vi ska och måste leva upp till.

Kräver ny lag

Mona Sahlin kräver en ny lagstiftning som ser till att alla kommuner tar ansvar för mottagningen.

– Kommuner som Södertälje, Botkyrka, Göteborg och Malmö ska inte behöva ta huvuddelen av ansvaret. Det är inte rimligt att en mindre grupp kommuner tar större delen av ansvaret för flyktingmottagandet medan ett antal kommuner som Ekerö, Täby, Danderyd, Vaxholm och Vellinge enbart har tagit ett litet – eller inget – ansvar alls, säger Sahlin.

– Regeringen måste redovisa hur de vill åtgärda både problemet med människosmuggling och hur de vill skapa rättvis fördelning mellan kommuners ansvar för mottagandet.

”Pinsamma idéer”

Migrationsminister Tobias Billström (m) kallar människosmuggling en vidrig verksamhet som ska bekämpas med alla medel. Men kallar Göran Johanssons idéer pinsamma och menar att hela resonemanget är lagvidrigt.

– Det här är det första vi får höra från socialdemokraterna i frågan sedan valet. Och jag blir djupt orolig när jag hör det för man verkar inte ha koll på det internationella regelverket, i alla fall inte från Göran Johanssons sida, säger Billström till aftonbladet.se.

Génèvekonventionen

– Dessutom strider hans förslag mot Génèvekonventionen och den kommer vi inte att bryta mot. Jag tycker det är djupt pinsamt att de framför den här typen av idéer. Och dessutom kvarstår grundproblemet. Vad är socialdemokraternas officiella politik?

Mona Sahlins krav på en lagändring för att tvinga kommuner som idag inte deltar vid flyktingmottagning kallar Billström en rökridå.

”Avledande manöver”

– Det är bara en avledande manöver. De har insett att Göran och Reepalu sagt dumma saker, säger Billström.

– När det gäller översynen av flyktingmottagandet är det på gång. En kommande utredning ska lämna svar på bland annat den frågan.

– Den utredningen är den första på tolv år och Mona Sahlin har varit integrationsminister minst en gång under den tiden. Så jag tycker nog att man får dämpa sig lite, säger Billström.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert: