Vad säger du nu, Bush?

NYHETER

Med ett snabbt ryck drog den amerikanska underrättelsetjänsten undan mattan för sin president.

Och för sig själva.

Uppgiften att Iran slutat försöka skaffa kärnvapen är sensationell.

George W Bush kan glömma ett anfall mot ayatollorna.

Varför kan Bush inte längre attackera Iran?

Samlade bedömningen från USA:s 16 underrättelsetjänster är att Iran ”med hög grad av sannolikhet” la ner sitt kärnvapenprogram redan 2003. Då kan Bush inte gärna skicka bombplan för att förinta anläggningarna. En sån attack saknar stöd såväl på hemmaplan som ute i världen.

Är krigsrisken helt borta?

Åtminstone under Bushs sista år i Vita Huset. Men inget hindrar att Iran åter drar igång sitt kärnvapenprogram. De har kvar sina centrifuger och fortsätter anrika uran. En långsiktig lösning saknas fortfarande.

Vad betyder den nya bedömningen?

Världens krisfeber sjunker. Förutsättningarna för både den amerikanska och europeiska säkerhetspolitiken vänds upp och ner. Efter Irakkriget seglade Iran upp som den stora internationella krisen. Nu får USA svårt att få igenom nya sanktioner i FN mot Iran.

Är inte den nya bedömningen pinsam för Bush?

I allra högsta grad. Så sent som i oktober sa Bush att Irans kärnvapenambitioner hotade ”utlösa ett tredje världskrig”. Vad säger han nu? Första reaktion osar av tvivel och trots.

Rapporten är en varningssignal, Iran är fortfarande ett hot, är hans första kommentar.

Vad säger helomvändningen om den amerikanska underrättelsetjänsten?

En tolkning är att de tar revansch på Bush för Irakfiaskot. Inför Irakkriget pressades CIA av presidenten att lägga fram fakta som pekade mot att Saddam Hussein hade massförstörelsevapen. Uppgifter som i efterhand visade sig vara falska. Underrättelsetjänsten vill inte en gång till ställas till ansvar för en president med fingret farligt nära avtryckaren.

En annan reflektion är att spionorganen velar hit och dit om Iran. Och vad säger att de har rätt den här gången?

Varför la Iran ner sitt kärnvapenprogram?

På grund av alla påtryckningar utifrån, enligt underrättelsetjänsternas rapport. Iran har haft en enig västvärld emot sig. Även ”vännerna” Ryssland och Kina har offentligt uppmanat Iran att sluta leka kärnvapenmakt. På det sättet kan Bush hävda att hans hårda linje gett resultat.