Han ska spränga rymdfärjans dörr

NYHETER

Besättningens liv vilar i Fuglesangs händer

HOUSTON

Besättningen på Discovery lägger sina liv i svenske Christer Fuglesangs händer.

Om de tvingas överge rymdfärjan är det han som ska spränga upp dörren och förbereda uthoppen.

- Det är klart att jag tänker mycket på säkerheten, säger han.

Foto: sprängaren Christer Fuglesang har till uppgift att forcera dörren på Discovery om rymdfärjan måste överges.

Den 7 december blir Christer Fuglesang, 49, förste svensk i rymden. Han ingår i den sju man starka besättningen som ska färdas omkring 400 kilometer ut i rymden och docka med den internationella rymdfärjan ISS.

Men mycket kan kan gå fel. Den komplicerade resan innehåller många kritiska moment. Om något riktigt allvarligt inträffar, till exempel att sidoraketerna inte uppnår full effekt, kan besättningen tvingas lämna Discovery.

Då är det Christer Fuglesang som har till uppgift att spränga upp luckan och göra de förberedelser som krävs inför uthoppen. En bom fälls så att besättningen kan glida ur färjan och komma iväg från farkosten - annars riskerar de att slå i någon av vingarna.

Utan mat i sex dagar

De sju har övat på detta genom att göra fallskärmshopp, men också genom övningar i bassäng för att därmed lära sig hantera tyngdlösheten. Fuglesang och hans kollegor har även genomgått tuff överlevnadsträning för att kunna klara sig utan mat i upp till sex dagar om de tvingas nödlanda i ödemarken.

- Visst finns det mycket som kan gå fel. Därför har vi övat allting många gånger. Vi är förberedda på nästan vad som helst, säger Christer Fuglesang.

Tidigare:

Andreas Utterström

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden