Hemtjänstpersonal anmäler sig själva

Publicerad:
Uppdaterad:

Personalen hinner inte med sitt jobb

De anställda vid hemtjänsten i Norby i Uppsala har anmält den egna verksamheten enligt lex Sarah. Personalen tycker inte att de hinner med sitt jobb.

Sammanlagt 16 anställda står bakom anmälan där de hävdar att de är så underbemannade att de inte har tid att hjälpa de gamla med hygien, toalettbestyr, städning och tvätt tillräckligt ofta.

Maria Berndtson, enhetschef vid det kommunalt drivna Ekeby Hemvård, bekräftar att det förekommer problem, men inte i den utsträckning som personalen anmält.

- De dagar vi har haft mycket sjuk personal och vi inte fått in vikarier vet vi att det har varit problem. Men då har de fått servicen än annan dag. Sjuksköterskorna som är omvårdnadsansvariga har inte sett några brister och biståndshandläggaren har inte fått in några klagomål från några brukare.

Anmälan utreds nu inför ett möte med kommunens äldrekontor på fredag.

Det kommunalt drivna hemtjänsten förlorade för några veckor sedan uppdraget att bedriva hemtjänst i området efter en upphandling som vanns av ett privat bolag.

- Det var i en anbudskonkurrens där det inte handlade om pris utan om kvalitet, säger Gustaf von Essen (kd) som är ordförande i äldrenämnden.

Både han och Maria Berndtson konstaterar att förändringen leder till oro bland personalen.

- Det är klart att det blir alltid oroligt innan man vet vad som ska hända, säger Maria Berndtson.

Christina Lucas/TT

Publicerad: