Sommartid – våldtäktstid

NYHETER

Överfallsvåldtäkterna ökar stort när värmen kommer

Sommar, värme – och överfallsvåldtäkter.

Den milda, ljusa årstiden lockar inte bara fram det bästa hos folk. Den får också utomhusvåldtäkterna att tredubblas på flera ställen i Sverige.

I Skåne överfallsvåldtogs 12 personer under vintermånaderna förra året. Under första delen av sommaren våldtogs 36 tjejer och under andra delen 24. Det innebär en tredubbling av den här sortens våldtäkter bara under första delen av sommaren.

– Vädret påverkar antalet. Är det varmt rör sig fler människor ute, det finns fler potentiella offer än om det är kallt och regnigt, säger Tomas Pettersson, statistiker på göteborgspolisen, till aftonbladet.se.

BRÅ, Brottsförebyggande rådet, gjorde 2005 en omfattande rapport om våldtäkter. Enligt den utgör överfallsvåldtäkter bara ungefär 12 procent av de sammanlagda våldtäkterna – men en tredjedel av dessa utförs just under sommarmånaderna.

Mer lättklädda

Varför det är så finns det flera teorier om, bland annat att folk i allmänhet är mer lättklädda på sommaren och att mer människor befinner sig utomhus.

– När det gäller överfallsvåldtäkter så sker de flesta i centrum eftersom det är flest folk som rör sig där. Det är också mer folk som är ute och rör sig sommartid, säger Per-Olov Forsman, förundersökningsledare vid kriminalpolisen i Karlstad.

Kenth Pehrsson vid Helsingborgspolisens familjevåldenhet är inne på samma linje vad gäller sommarvåldtäkterna.

– Folk har semester och går mer på krogen. Värmen gör att folk befinner sig mer utomhus över lag där de träffar och börjar prata med folk de inte känner.

Emma Löfgren