Han pensioneras för tredje gången

NYHETER

Nu ska Jan, 73, börja gymma oftare

Jan Hammarstedt, 73, har redan hunnit gå i pension två gånger.

I dag, fredag, blir det tredje gången gillt – och nu ska han äntligen få tid att träna mer på gym.

Foto: tredje gången gillt På fredagen gick Jan Hammarstedt i pension för tredje gången när han lämnade sina sysslor som överförmyndare.

Jan Hammarstedt i Karlskoga har ett brokigt yrkesliv bakom sig. Han har arbetat i många år på Bregårdsskolan som lärare i religionskunskap, filosofi och psykologi. Därifrån pensionerades han 1999.

Men sedan 1970-talet har han även haft politiska uppdrag för socialdemokraterna. Han har bland annat varit ordförande för kultur- och föreningsnämnden och ledamot i kommunfullmäktige.

”Det fanns mycket att göra”

De uppdragen lämnade han 2002, bland annat på grund av att hans nya arbete som överförmyndare tog allt mer tid. Det började han med 1999.

– Jag upptäckte att det fanns mycket att göra. Det fanns ett ökat behov av gode män. Folk kom ut från psykvården i samhället och det fungerade inte för dem, berättar han.

Som överförmyndare arbetade han med verksamheten kring de gode män som utses för att hjälpa människor som inte klarar sig själva.

– Jag datoriserade hela verksamheten, utbildade gode män och fick igång en gode män-förening, säger Jan Hammarstedt.

”Människor har fått hjälp”

I dag, fredag, lämnar han dock även överförmyndaruppdraget. Då blir det så att säga en tredje pensionering.

– Men någon formell pension tror jag inte att jag får. Jag har aldrig frågat. Det går ingen nöd på mig, säger han.

Frågan är vilket av jobben som har varit roligast. Efter lite tvekan svarar han överförmyndararbetet.

– Det har varit mycket sociala kontakter och jag har sett att det har gett resultat. Människor har fått hjälp och jag har utvecklat en verksamhet.

Men kommer du att klara att gå i pension på riktigt nu?

– Ja, det är det som folk undrar. Men jag har ett bokmanus på gång om musiklivet i Karlskoga och där har jag kvar ett kapitel eller flera.

Dessutom ska han spela piano, ägna mer tid åt hem och trädgård samt börja träna två gånger på gym i veckan i stället för bara en.

Fakta/Gode män

Linda Nohrstedt