Tv-imperium frälste Jesus

NYHETER

USA: Nöjesparken ”Holy Land” i Orlando räddat från ekonomisk undergång

Foto: Sex dagar i veckan Skådespelaren Les Cheveldayoff, gör här Jesus blodiga golgatavandring. Besökarna tittar andäktigt på. En del gråter av rörelse.

Sex dagar i veckan går Jesus på Golgata, hängs på korset – och återuppstår – på nöjesparken ”Holy Land” i Orlando inför betalande besökare.

Nu har ett kristet tv-imperium tagit över Holy Land – och frälst nöjesparken från ekonomisk undergång.

Granne med Walt Disney World, Universal Studios och SeaWorld i Orlando, Florida, ligger Holy Land, en ”kristen nöjespark” där besökarna inte bara kan se episoder ur bibeln spelas upp av skådespelare, utan även ägna sig åt bibelstudier och bese en av världens största samlingar av kristna artefakter och biblar.

Gick inte ihop sig

En lysande affärsidé i det religiösa USA, kan tyckas, men sanningen är att besökarantalet varit långt under det som krävts för att verksamheten skulle kunna gå ihop. De senaste månaderna har Holy Lands existens bokstavligt talat hängt på gärdesgården, men nu har parken frälsts av nya penningstarka ägare.

Det är det kristna tv-imperiet Trinity med över 12 500 samarbetspartners världen över som har tagit över parken och dess skulder på nästan 53 miljoner kronor.

Ny studio

Trinity planerar nu att bygga en tv- och filmstudio i Holy Land och framförallt pumpa ut reklam för nöjesparken.

Redan efter en månads flitig marknadsföring i tv-imperiets kanaler har besökarantalet stigit med 25 procent.

Holy Land öppnades 2001 och skapade då rubriker världen över. Inte minst rapporterades det om den kontrovers det ansågs vara att parkens grundare, Marvin Rosenthal är judisk.

Robert Triches