Gratis heroin till narkomaner

NYHETER

Nytt förslag från danska riksdagspartier

Foto: Gratis? En majoritet av de danska riksdagspartierna vill göra heroinet gratis för narkomaner med tungt missbruk. Tanken är att prostitution och brott ska minska.

Två till tre gånger ska tunga narkomaner få gratis heroin på danska sjukhus. Det vill en majoritet av danska riksdagspartier.

Förut har Dansk Folkeparti varit emot idén att danska narkomaner ska kunna inta sin drog gratis, men efter en helomvändning i folketinget så har rösterna tippat över till fördel för idén, skriver Politiken.

-Det finns en grupp medborgare i det danska samhället som lever en så eländig tillvaro, och som har så lite värdighet i livet. Det är vår plikt som politiker att se vad vi kan göra för att förbättra deras villkor, sade Karin Nödgaard, talesperson i missbruksfrågor för Dansk Folkeparti, till danska medier, enligt TT.

Hålla sig borta från brott

Tanken är att drogberoende med ett tungt missbruk ska kunna besöka danska sjukhus två till tre gånger i veckan. Där ska utsatta och grovt kriminella missbrukare få läkarordinerat heroin till ingen kostnad för att de ska hålla sig borta från misär, prostitution och brott.

Nu ska Dansk Folkeparti försöka sätta press på regeringspartierna Venstre och Konservative att också rösta för idén.

Tidigare förslag

Redan i mitten av 90-talet började diskussionen om heroin ordinerat av läkare. I våras la Socialdemokraterna och tre småpartier fram ett förslag om statssubventionerat heroin till de tyngsta missbrukarna. För dyrt, ansåg hälsovårdsmyndigheter medan politiska motståndare såg förslaget som en statslegalisering av tunga droger.

Frida Sjödin, TT