Personlig revansch för Mona Sahlin

NYHETER

Förknippades länge med Tobleroneaffären

Hon tvingades under förnedrande former ta ”time out”.

Nu kan hon bli Sveriges nästa statsminister.

När Mona Sahlin tackar ja till att leda socialdemokraterna är det en personlig revansch.

Mona Sahlin växte upp i Nacka, där hon gick både i grundskola och gymnasium.

I början av 1970-talet gick Mona Sahlin med i SSU. 1982 blev hon vid 25 års ålder riksdagens dittills yngsta riksdagsledamot. Tio år senare var hon den första kvinnan på posten som socialdemokraternas partisekreterare. Under hennes tid som partisekreterare togs den nya partisymbolen, rosen, fram.

Naturlig efterträdare

När statsminister Ingvar Carlsson på hösten 1995 meddelade att han ville avgå var Mona Sahlin den naturliga efterträdaren, eftersom hon då var vice statsminister. Men hon föll på den omtalade Tobleroneaffären. Hon hade köpt varor och hyrt bilar med det kontokort som hon hade tillgång till i tjänsten. Efter all turbulens gjorde hon uppehåll från politiken. I mars 1996 lämnade hon riksdagen.

I Göran Perssons regering var Mona Sahlin biträdande statsråd 1998-2004 med ansvar för bland annat arbetslivsfrågor och integrationspolitik.

Efter att både Margot Wallström, Thomas Bodström, Carin Jämtin och Ulrica Messing tackat nej till posten som partiledare för socialdemokraterna har Mona Sahlin framstått som den självskrivna efterträdaren till Göran Persson.

Erik Laquist