Dömdes för barnporr – får fortsätta som läkare

NYHETER

Mannen får till och med arbeta som barnläkare

Mannen sexchattade med barn och dömdes för innehav av barnpornografi.

Ändå får han fortsätta sitt arbete som läkare.

Regeringsrätten tycker inte att mannens sexchatt med minderåriga och barnporrbilderna i hans dator är tillräckligt starka skäl att ta ifrån läkaren hans legitimation, uppger Dagens Nyheter.

– Jag ser absolut inget stötande i domen och instämmer i regeringsrättens skäl, säger läkarens försvarare Ingemar Folke till tidningen.

Kan bli barnläkare

I och med att mannen, som är i 40-årsåldern, får fortsätta som legitimerad läkare kan han fritt välja inriktning i yrket. Ingenting skulle hindra honom att jobba som barnläkare.

Läkaren dömdes för brottet för snart sju år sedan. Både Socialstyrelsen och Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har bedömt mannen som olämplig som läkare.

– Vi kan inte göra någonting utan bara konstatera att han får sin legitimation tillbaka, säger Johan Carlson, som är chef för tillsynsenheten på Socialstyrelsen, till TT.

Socialstyrelsens expert, barnpsykolog Bengt Jarl sa i sitt utlåtande att intensiteten i läkarens agerande, fixeringen i bild- och chattinnehåll samt att läkaren bytt bilder i en ”pedofilring” innebär försvårande omständigheter och stor risk för återfall.

Det finns dock inget som tyder på att läkaren begått brott eller misstag i sin yrkesutövning.

Arbetar kvar på sjukhuset

Efter den villkorliga domen har läkaren arbetat kvar på sjukhuset, som ligger i södra Sverige. Han har gjort ett bra jobb, intygade sjukhusets verksamhetschef till rätten. Mannen har också framhållit att han numera är lyckligt gift och har två barn.

Sofi Thunvik