Avskedad polis kräver jobbet tillbaka

NYHETER

Skickade grova mejl till Ilmar Reepalu

Polismannen i Malmö fick sparken för sina grova mejl till kommunalrådet Ilmar Reepalu (s) och en tjänsteman i kommunen. Nu kräver han jobbet tillbaka och 120000 kronor i skadestånd.

– Mot den här förseelsen ska ställas tio års prickfri tjänst. Vi hävdar att avskedandet skett i strid med lagen och kräver att det återkallas, säger Johan Karlman, ombud för Polisförbundet, som beslutat ta strid för sin kollega i Malmö.

På torsdagen hålls förhandling i Arbetsdomstolen (AD) i Stockholm.

– Vår inställning är klar. Han har gått långt utanför det som kan tillåtas, säger Ulf Berg, jurist på Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd som förra året beslöt att sparka polismannen.

Friad men sparkad

”Fy fan vad jag hatar dig och ditt jävla sosseparti”, skrev den 45-årige polismannen till Reepalu. I mejlen till honom och tjänstemannen använde han också formuleringar som ”kriminelle Mohammed i Rosengård” och ”alla jävla blattar”. Han undertecknade med sitt namn och sin tjänsteställning som befäl.

Polismannen åtalades för hets mot folkgrupp, men frikändes av Malmö tingsrätt eftersom han inte hade förstått att mejlen skulle bli offentliga handlingar och därmed kunde spridas. Trots frikännandet avskedades han.

– Också det kommer vi att peka på. Han är friad och har alltså inte begått några brottsliga handlingar, säger Johan Karlman. Just brottslighet är annars den vanligaste orsaken till avsked för poliser.

Samhällsdebatt

Polismannen, som själv ska höras i AD, uppger att han numera ångrar sina formuleringar. Inte heller Polisförbundet vill på något sätt försvara mejlen, men anser att det borde ha räckt med en varning eller omplacering som disciplinpåföljd.

Arbetsgivarens argument är att mannen, just genom vad han skrivit, själv tydligt har demonstrerat sin olämplighet som polis. Polisförbundet påpekar att en polis har samma rätt som alla andra att delta i samhällsdebatten. Två olämpliga mejl är inte tillräckligt för att förtroendet för honom ska anses förbrukat.

Peter Palmkvist/TT