Carl Bildt i ny misstänkt jävssituation

NYHETER

Utrikesministerns aktier kan påverkas av Somaliakonflikten

Utrikesminister Carl Bildt sitter på två stolar.

Enligt tidningen Metro har Bildt aktier som påverkas av det oroliga läget i Somalia och Etiopien samtidigt som han är starkt politiskt engagerad i konflikten.

Utrikesministerns aktieinnehav och styrelseuppdrag väcker nu fler frågor. Efter de senaste dagarnas turbulens kring optionsaffären med oljebolaget Vostok Nafta är det nu Bildts engagemang i Lundin Petroleum som uppmärksammas.

Enligt Metro äger utrikesministern 6 000 aktier i oljebolaget till ett värde av runt en halv miljon kronor. De senaste åren har han dessutom fått drygt 1,1 miljoner kronor för uppdraget som styrelseledamot.

I november förra året skrev Lundin Petroleum på ett avtal med den etiopiska gruv- och energiministern. En månad senare var Carl Bildt ute med stark kritik mot att Etiopien gick in militärt i Somalia för att få bort den då sittande regimen.

Vill ha krismöte

– Det är utomordentligt allvarligt att Etiopien nu genomför en omfattande militär insats i Somalia. Jag uppmanar såväl Etiopien att omedelbart dra tillbaka sina stridande förband från Somalia som UIC att upphöra med provocerande militära insatser, sa Carl Bildt, enligt Metro.

Bildt har även tagit initiativ till ett krismöte om situationen i Etiopien och Somalia i Bryssel.

Nu kan Bildts inblandning i konflikten som utrikesminister påverka det bolag han tidigare satt i som affärsman.

Enligt Metro är Lundin Petroleums satsning i Etiopien omfattande och kan nu påverkas negativt av Bildts uttalanden.

Urban Ahlin, vice ordförande i riksdagens utrikesutskott är kritisk till Bildts affärer.

”Fått bra betalt”

– Han har hjälpt Lundin Petroleum som handelsresande i oljeaffärer, och han har fått bra betalt för det. Det blir inte lätt för Carl Bildt nu, säger Ahlin till Metro.

Han menar att Bildt måste göra sig av med aktierna om han ska kunna behålla sitt förtroende som utrikesminister.

Just nu granskar överåklagare Christer van der Kwast Bildts optionsaffärer i Vostok Nafta. I går krävde även konstitutionsutskottet in samtliga handlingar i fallet.

Bildt tjänade nyligen nära fem miljoner kronor när han löste in sina optioner från företaget som har en stor del av sina aktier i halvstatliga ryska gasjätten Gazprom.

Carl Bildts pressekreterare Christian Carlsson meddelar att utrikesministern inte tänker kommentera sitt värdepappersinnehav.

– Han har överlämnat sin portfölj till en förvaltare. Han har inte någon uppsyn över vilka aktier som säljs eller köps, säger Christian Carlsson till aftonbladet.se.

Fakta: Somalia-Etiopien

Johanna Melén