Expert: ”Det finns tickande bomber”

NYHETER

Ulf Åsgård: Psykiskt sjuka släpps ut för tidigt

Patienter som behöver hjälp får inte plats i den psykiatriska vården.

Och patienter släpps ut för tidigt.

Det är den dystra verkligheten, säger Ulf Åsgård, psykiater och en av landets främsta experter på gärningsmannaprofiler.

Ulf Åsgård.

– Det finns undersökningar som visar att tidigare psykiskt sjuka personer inte begår mer våldsbrott i dag än vad de gjorde för tio-femton år sedan. Men det är inte hela sanningen, säger Ulf Åsgård.

Förändrad vård

En viktig skillnad är att vårdorganisationen har förändrats.

– Psykiskt sjuka tas inte omhand så tidigt som de gjorde förr och de kommer ut tidigare. Många kommer inte in överhuvudtaget, eftersom det finns en påtaglig brist på vårdplatser, säger Åsgård.

Konsekvensen blir enligt honom att det går runt ett antal ”tickande bomber” på gatorna.

”Drabbar oskyldiga fruktansvärt hårt”

– Jag menar att det finns en del psykiskt sjuka som omedicinerade kan ställa till med förfärliga saker. Det är beklagligt att höra att det skett ännu en gång. Det drabbar oskyldiga fruktansvärt hårt. Och det drabbar hela synen på psykiskt sjuka och psykiatrivården.

Han poängterar att den övervägande delen av de psykiskt sjuka inte är farliga vare sig för andra eller sig själva, men det finns ett hundratal eller några hundra som är

potentiellt farliga och som behöver vara under vård.

– Jag tycker att tanken på att allt ska skötas med öppenvård är etiskt dubiös. Det gör det bara bekvämt för psykiatrin men hjälper inte patienterna.

– Vi närmar oss gradvis en punkt där det kommer att krävas betydligt mer radikala åtgärder och repression mot de psykiskt sjuka.