Livsfarliga droger säljs fritt på nätet

NYHETER

”Polisen kan ingenting göra”

De kallas för naturdroger men är i själva verket lika farliga som andra narkotiska preparat.

Nu säljs knarket fritt på svenska sajter.

– Det här är en inkörsport till andra droger, säger Fred Nyberg, professor i beroendeforskning till aftonbladet.se.

”wow musiken låter underbart, absolut underbart, varenda ton känns speciell. Känner mig lite 'hög' nu, tycker också att min syn ändrats något, saker som rör sig rör sig 'långsammare', kan vara inbillning.”

Så beskrivs effekten av en så kallad ”smartdrug” på en av de svenska sajter där naturdrogerna säljs.

De är inte narkotikaklassade och kan därmed säljas och köpas fritt. Polisen står maktlös.

Försäljarna varnar

– Vi kan ingenting göra, säger Gunnar Hermansson, pensionerad narkotikapolis som i många år har jobbat med problemet med naturdroger till tidningen Metro.

– Först kommer drogerna, sedan kommer lagen. Polisen kan inte göra något om det inte är narkotikaklassat och då de narkotikaklassas försvinner de från sajterna.

Samtidigt varnar försäljarna själva för effekterna av sina produkter.

”Risken är MYCKET stor för psykisk kollaps hos den unga och oerfarne användaren vilket leder till sjukhusbesök på psyket på grund av snetrippande med dödsångest, skräck och andra negativa upplevelser vilket leder till massa onödiga problem för användaren”, står det på en av sajterna.

Hamnar lättare i missbruk

Fred Nyberg, professor i beroendeforskning vid Uppsala universitet, menar att den här typen av preparat kan vara inkörsport till andra droger.

– De här substanserna har centralstimulerande effekter. De känsliggör hjärnan för andra droger vilket gör att man mycket lättare hamnar i missbruk i andra droger, säger Nyberg till aftonbladet.se.

– De har hallucinogen effekt och innebär stora risker eftersom olika individer svarar olika på drogerna. En känslig individ kan råka ut för fatala reaktioner på sådana här substanser.

Läs tidigare artiklar:

Droger på nätet.

Johanna Melén