Shopping-weekends inget för framtiden

Foto: Maria Wetterstrand (mp).
NYHETER

1. Måste vi ändra livsstil för att kunna hejda den globala uppvärmningen?

– Vi måste definitivt lära oss att leva mer resurs-smart för att klara att hejda växthuseffekten. Till viss del behövs livsstilsförändringar, till exempel är shoppingweekendresor med flyg till London och New York knappast något för framtiden.

2. Vilket politiskt beslut är viktigast för att vi ska kunna minska utsläppen av växthusgaser i Sverige?

– Att miljökostnaderna syns på prislappen. Ekonomin styr beteendet i stor utsträckning. När det lönar sig att vara miljövän, väljer vi miljövänligt. Se bara hur oljepannorna snart är helt försvunna tack vare den gröna skatteväxlingen. Nu behövs exempelvis flygskatt och kilometerskatt på tung vägtrafik så godset i stället körs på järnväg och båt så mycket som möjligt.

3. Regeringen har utlovat en skattereduktion på 10 000 kronor för privatköp av miljöbilar. Är rabatt på miljöbilar en bra idé för att minska utsläppen? I så fall hur hög bör den vara?

– Det kan vara en liten pusselbit i att få utvecklingen att gå åt rätt håll. Miljöpartiet har föreslagit större rabatt på biogas- och hybridbilar och något lägre på etanolbilar. Det krävs dock att miljöbränslena är konkurrenskraftiga jämfört med bensin och diesel. Därför behöver koldioxidskatten på bensin och diesel höjas.

Vad gör du åt klimathotet?

Joachim Kerpner

ARTIKELN HANDLAR OM