”Det var som vilket dyk som helst”

NYHETER

Jonas Pavletic var med vid dyket i gruvan

Foto: Nere i gruvan är det kolsvart och dykarna måste ha med sig lampor som lyser upp tjugo till trettio meter.

Jonas Pavletic, 34, är dykare och var med när den 39-årige kamraten blev sjuk i samband med en dykning i Sala silvergruva.

– Vi är ett väldigt tajt gäng. Vi har känt varandra länge men har dykt ihop i gruvan ända sedan i somras, säger han till aftonbladet.se.

Enligt Jonas Pavletic gick allt som vanligt under grottdykningen.

– Det var som vilket dyk som helst. Jag har gjort säkert hundra dyk där och allt gick enligt skolboken under hela dyket.

Hur mår er kamrat?

– Läkarna säger att det är stabilt men fortfarande allvarligt. Men han mår bättre nu än när vi tog upp honom till ambulanspersonalen i alla fall.

Vet ni varför han blev sjuk?

– Nej, det är oklart och det behöver inte alls vara dykrelaterat. Folk blir ju sjuka även när de exempelvis spelar fotboll. Vi dök på cirka trettio meters djup och gick upp till ytan i rätt takt. Efter det började han klaga på att han mådde dåligt och sedan blev han medvetslös.

Historieintresse

Jonas vakade vid sin väns sida under natten på sjukhuset. Han är oroad och hoppas på att kamraten snart mår bättre.

– Just nu vill vi bara att vår kamrat ska bli återställd. Sedan vill vi också få bort alla spekulationer kring vad som har hänt.

Han berättar att det är becksvart nere i gruvan vid dyken. Därför har man med sig lampor som lyser upp cirka tjugo till trettio meter. På vissa håll är sikten mycket god.

Varför dyker ni i gruvan?

– Jag är väldigt intresserad av historia. I gruvan finns gångar som människor med blod och svett skapade under 1600-talet. När man sedan lägger till dykupplevelsen så är det fantastiskt stämningsfullt. Sedan är det dessutom en väldigt komplex dykplats och vi som dyker där anser att det är ett av de bästa ställena i Europa.

Men är det inte farligt?

– Det är faktiskt säkrare än vanlig sportdykning. Inte för att det är enklare, men generellt sett är grottdykarna mycket mer erfarna och noggrannare med säkerheten. Det är enorma säkerhetsrutiner.

Vad tycker din fru om grottdykningen?

– Hon är också dykare men inte grottdykare. Hon förstår att det här är något jag brinner och lever för. Men det är svårare för min mamma att förstå det här.

Susanna Vidlund