Får 150 000 kronor

NYHETER

Kidnappade Fabian Bengtsson får jätteersättning.

1 av 3 | Foto: Fabian Bengtsson fick 150 000 i skadestånd för kränkingen som kidnappningen innebar. Kidnapparna dömdes i för människorov och försök till utpressning till tio års fängelse, respektive sex år för människorov.

För två år sedan kidnappades Sibas VD Fabian Bengtsson av två män och hölls fången. Idag får han 150 000 kronor av Brottsoffermyndigheten. En ovanligt hög summa.

Fabian Bengtsson får pengarna, så kallad brottsskadeersättning, för den kränkning som det innebar att bli kidnappad och instängd.

– Det är ovanligt att vi betalar ut så här stora belopp. Det är främst vid sexualbrott mot barn som ersättningarna blir så här stora, säger Per Rubing, brottsskadechef på Brottsoffermyndigheten till aftonbladet.se.

En gång tidigare har det hänt att någon fått så mycket pengar efter att ha blivit kidnappad.

– När makarna Brolin blev kidnappade i Dagestan 1998 fick de också 150 000 kronor, säger Per Rubing.

Hade begärt 450 000 kr

Fabian Bengtsson hade begärt knappt 450 000 kronor i skadestånd, men av Brottsoffermyndigheten får han bara 150 000 kronor. Skadestånd för sveda och värk, samt förlorad inkomst, får försäkringen stå för när det inte finns någon gärningsman som kan betala.

– Men försäkringen täcker inte kränkning, så det ersätter vi. Hade Fabian Bengtsson däremot inte haft någon försäkring hade vi betalat hela beloppet istället, säger Per Rubing.

Satt inspärrad 17 dagar

Det var den 17 januari 2005 som två män kidnappade Fabian Bengtsson, VD för elektronikkedjan Siba, vid ett parkeringsgarage i Göteborg. De förde honom till en lägenhet, där han fick sitta inspärrad i 17 dagar i en ljudisolerad låda. Han blev hotad och slagen av kidnapparna, som under tiden försökte få ut en lösensumma av Fabian Bengtssons far, Bengt Bengtsson genom att ringa och skriva brev till honom.

Till slut släpptes Fabian Bengtsson och han hittades 3 februari på en parkbänk i Slottskogen. Den ena kidnapparen dömdes i tingsrätten för människorov och försök till utpressning till tio års fängelse. Den andra dömdes för människorov till sex års fängelse.

Eric Thorsson